tisdag 21 maj

Opinion

En bild på något som numera sägs vara ett jaktvapen, hämtad från en annons på Blocket, skriver debattören som förfäras över hur den svenska jakten amerikaniseras och militariseras. På bild även en Tikka T3x TAC A1. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”En förfärande militarisering av jakten”

Numera är det mer regel än undantag med annonser, både i press och på internet, som innehåller det som ser ut som maskingevär ämnade för jakt. Vad har hänt? Sedan när är det jaktmässigt att ha militär utrustning med sig i skogen? 

Jag har jagat i många år och förfäras över den amerikanisering av jakten som skett under senare år. Jag ser med fasa på vad som händer på andra sidan Atlanten och kan inte för mitt liv begripa hur man kan vilja ta samma väg i Sverige, där vi värnar om viltet, naturen och jakten. 

Det känns som att det finns en lobby som jobbat hårt för att öka sina marknadsandelar i Sverige. 

Rent förkastligt

Personligen blir jag både rädd och kränkt över vad som sker. Ska en jägare bli misstagen för en gerillasoldat med militära vapen, skyddsväst, hjälm och övrig militär utrustning?
Jakt är att lära känna viltet, att göra en ansmygning, att ta sig nära. Inte att i bänk skjuta vilt på ”youtube-avstånd”. Detta är rent förkastligt. 

Sekunder till målet

En skadskjutning kommer förmodligen alla som jagar att någon gång göra sig skyldig till, men att provocera fram sådana genom att med sin nyinköpta militära precisionsutrusning ge sig till att skjuta mot vilt där det tar kulan över en sekund och ibland flera sekunder, att nå målet är inte okej.
Jägareförbundet måste på något sätt agera mot denna militarisering av jakten. Med den utveckling vi nu ser kommer vi att se tillbaka på denna tid som då vi sköt oss själva i foten, om begreppet är bekant.

Måste agera

Nedan är en bild från Blocket på ett vapen som numera, enligt annonstexten, klassas som ett jaktvapen.
Vill vi bli ett USA där en 18-åring som tar jägarexamen på distans kan beställa ett halvautomatiskt militärliknande vapen med hur många magasin som helst? I min värld är detta helt galet.

Helt galet

Denna amerikanisering – militarisering – av jakten måste diskuteras mer, och för det är Svensk Jakt ett viktigt forum. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.