Om jägarna istället för att få 25 kronor kilot för vildsvinsköttet av vilthanteringsanläggningen kunde sälja för 50 kronor till närmsta butik skulle efterfrågan öka, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Vad jägaren får för vildsvinet är inte problemet”

Att halvera priset som jägaren får för vildsvinskött kommer inte att lösa problemet. Låt istället jägarna sälja kött för låt oss säga 50 kronor kilot till närmaste butik på hemorten. Då slipper konsumenterna betala flera hundra kronor per kilo och efterfrågan ökar.

”Någon påstår att butiker och restauranger formligen skriker efter vildsvinskött. Jag upplever raka motsatsen: Ingen vill ha mer vildsvinsvinskött”, skriver Thomas Ekberg i debattartikeln Vildsvinen – det nya biobränslet.

Det är nog teoretiskt möjligt att ingen vill ha mera vildsvinskött, men inte i praktiken. Ordet ingen är ett stort ord som egentliga omfattar alla levande varelser på jorden. Möjligtvis kanske formuleringen skulle vara ”många vill inte ha mer vildsvinskött”.

Det resonemanget kan jag kanske köpa, men är det verkligen så att butiker och restauranger inte vill ha mer vildsvinskött även om priset kanske låg på, låt oss säga 50 kronor kilot?

Nja, jag tror inte på det.

Så jag tycker att vi kompletterar meningen med några ord till: Många vill inte ha mer vildsvinskött, för det är för dyrt.

 

Glad för 25 kronor

Jägarna köper inget vildsvinskött i affären och beställer sällan in det på restaurangen heller, eftersom frysen hemma är full.

Om man idag som jägare överhuvudtaget kan lämna in ett vildsvin till en vilthanteringsanläggning så ska man vara glad om man får 25 kronor kilot, samtidigt som kilopriset ut från vilthanteringsanläggningarna ligger på flera hundra kronor kilot.

”Jag tror att vi måste sänka de redan låga priserna i alla led med säkert 50 procent, åtminstone till en början”, fortsätter Thomas Ekberg.

Är det verkligen låga priser i alla led? Personligen tycker jag att 25 kronor kilot är ett mycket lågt pris och skulle själv aldrig betala flera hundra kronor för ett kilo vildsvinskött i affären.

 

Underlätta direkt försäljning

Jag tror att det är väldigt få som vill betala flera hundra kronor kilot för vildsvinskött, men det är väldigt många jägare som skulle vilja kunna sälja sitt vildsvinskött för 50 kronor kilot till närmaste affär på hemorten, och dessutom slippa köra flera mil på vaknatten.

Det kan inte vara så att det är där huvudproblemet ligger, just att man tycker att det är låga priser i alla led?

Att sänka ersättningen för jägaren till 12,50 kronor kilot kommer bara att göra att vilthanteringsanläggningarna inte får in något kött alls.

Grundproblemet är att de som idag får sälja till butiker och restauranger har tagit ut och vill fortsätta ta ut alldeles för höga priser. De vill tälja guld med täljkniv och nu slår det tillbaka.

 

Kenth Carlson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget