fredag 19 april

Opinion

Det är dags att ta tag i problemen så att vildsvinen inte blir till biobränsle, anser jägarprofilen Thomas Ekberg.

Debatt: ”Vildsvinen – det nya biobränslet?”

Att vildsvinsstammen växer är ingen nyhet för någon. Frågan är bara vad vi ska göra av detta ädla matvilt? Någon påstår att butiker och restauranger formligen skriker efter vildsvinskött. Jag upplever raka motsatsen: Ingen vill ha mer vildsvinsvinskött. 

Till och med när jag pratar med mina kollegor på vilthanteringsanläggningarna, så är det ingen som vill ha mer vildsvin. Flertalet tar inte emot fler vildsvin under säsongen förutom från leverantörer som de har avtal med.

Många har också tonvis med kött kvar från föregående säsong. Man ska då veta att köttet inte bör vara fruset längre tid än kanske sex månader, helst tre.

Detta gör att fjolårets kött måste kastas. Redan här börjar vi här komma in på det jaktetiska området.

 

Orken tryter

På många håll har man också förbjudit utfodring som förmodligen kommer ge lantbruket än mer skador, och orken att springa efter vildsvin hela nätterna börjar också sakta tryta hos jägarkåren.

Nyhetens behag klingar sakta av. Milda vintrar i kombination med att det inte längre är fullt lika spännande med det nya viltet vildsvin kommer att skapa stora framtida problem.

Jag känner tyvärr till många jägare som redan idag gräver ned sina fällda vildsvin eftersom det inte finns avsättning för köttet. Det gäller både för egen konsumtion eller när man vill försöka sälja eller ge bort köttet.

Frysboxarna är fulla!

 

Nya tankar krävs

Ska vi komma vidare i vår svenska jakt så måste vi helt enkelt tänka om. Hur ska vi någonsin kunna förklara att vi jagar ett förstklassigt matvilt som vi sedan måste slänga?

Hur ska vi försvara vår fina jakttradition och vår förnämliga jaktetik och förresten hela jakten, både mot allmänheten men framför allt mot djurrättsrörelserna, om vi inte tar tillvara nedlagt villebråd?

Jag kan se löpsedeln framför mig: ”Jägarna skjuter vilt och slänger köttet!”

Hur ska vi då kunna försvara vårt kulturarv?

 

Symbolisk slant för vildsvin

Det slutar med att en del av jägarkåren slutar att skjuta vildsvin och vad som händer då är inte svårt att lista ut.

Jag har själv funderingar på att mina jaktgäster ska få betala en symbolisk slant om de vill skjuta vildsvin, och sedan får de med sig vildsvinet hem. På det viset får man i alla fall avkastning för köttet och framför allt kan jakten försvaras genom jaktetiska skäl.

 

Sänk priserna

Jag tror att vi måste sänka de redan låga priserna i alla led med säkert 50 procent, åtminstone till en början. På det viset får vi förhoppningsvis ut köttet till butiker och restauranger till priser som gör att folk köper det.

Annars är det enklare för vanliga konsumenter att fortsätta handla det vanliga fläskköttet.

Det räcker inte längre att slå sig för bröstet och prata om det fina klimatsmarta, närproducerade viltköttet.

Det är dags att ta tag i problemet så att framtidens vilt inte blir till biobränsle – då är hela jaktrörelsen körd.

 

Thomas Ekberg 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.