torsdag 28 mars

Opinion

Krönika: Toppolitiker allierade med WAS

Är Vänsterpartiet riksdagens mest jaktfientliga parti? Det intrycket förstärktes i helgen, när partiets jaktpolitiska talesperson Jens Holm äntrade scenen som Wolf Association Sweden, WAS, byggt på Medborgarplatsen i Stockholm.

Rovdjursföreningen, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen var också inbjudna till vargmanifestationen på Medborgarplatsen. Men organisationerna tackade nej. Deltog gjorde däremot Carl Schlyter (MP), ordförande i riksdagens EU-nämnd, samt Jens Holm, Vänsterpartiets jaktpolitiske talesperson.
I ett filmat tal sa Jens Holm bland annat att det är en ”liten, högljudd jägaropinion som har lyckats lobbat fram den här vargjakten.”

Han fick entusiastiska applåder från det några tiotal åhörarna som samlats på Medborgarplatsen. Men att den ”lilla, högljudda jägaropinionen” fick stöd av mer än 85 procent av riksdagens ledamöter när rovdjurspolitiken klubbades i december 2013 tycks alltså ha gått Jens Holm förbi.

Han uppmanade vidare åhörarna ”som vill försvara rovdjuren” att de ska vara ”jäkligt högljudda”. Och Jens Holm avslutade: ”Vi vill kunna fortsätta vara stolta över den sista orörda vildmarken som finns i Sverige, i våra glesbygder, och i den vildmarken där vi ska alla våra rovdjur. Där ska vargarna kunna leva vidare”.
Om det är Ockelbo, Kil eller kanske Hällefors som står för den ”orörda vildmarken” som Jens Holm syftar på i sitt tal är oklart. Men klart är att det är bland annat där vargarna finns idag.

 

Jens Holm har tidigare arbetat i fem år för organisationen Djurens rätt. Nu sitter han som Vänsterpartiets enda ledamot i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och är sedan många år tillbaka partiets jaktpolitiske talesperson.

Att partiet låter en av landets mest kända jaktmotståndare vara talesperson för jaktfrågorna är en tydlig markering. Vänsterpartiet är emot jakt. Och när partiet dessutom låter Jens Holm fortsätta i sitt arbete är det kvitto på att han gjort ett bra jobb. För under den förra mandatperioden motionerade Jens Holm bland annat om att rovdjursförvaltningen ska centraliseras, att årliga skjutprov för jägare ska införas, han vill förbjuda lodjursfångst och bågjakt samt inordna alla vilda djur under djurskyddslagstiftningen. Han vill också att jägarnas pengar i Viltvårdsfonden ska delas ut även till organisationer vars medlemmar inte är med och betalar till fonden.

 

Nu gör Jens Holm sitt yttersta för att stoppa vargjakten och i sin kamp är han så desperat att han inte ens drar sig för att alliera sig med vargfundamentalisterna i Wolf Association Sweden, vars ordförande Per Dunberg förresten nyligen efterfrågade jakt på jägare via sin Facebooksida, se bild här intill.
Förutom Jens Holm bestod talarlistan på Medborgarplatsen av bland andra Johnny ”Puma” Höglin, ”vilträddarna” Lili & Susie, Carl Schlyter (MP), Peter Söderlund (MP), och Benny Sellberg (V).

Däremot saknades Bellman.

Tigrar i Uganda?

Till sist. En av talarna vid vargmanifesta- tionen var Peter Söderlund, ledamot i Miljöpartiets partistyrelse. Peter Söderlund berättar i ett filmat tal om sin flickvän från Uganda och hur de lever i symbios med tigrarna där.
Endera har Peter Söderlund dragit ner byxorna på vetenskapen, för frilevande tigrar ska bara finnas i Asien, eller också ljuger han bara.
Svensk Jakt har förgäves försökt nå Peter Söderlund för en kommentar.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.