tisdag 16 april

Opinion

Debatt: ”Stor osäkerhet med rödgrön vapenpolitik”

Bodil Valero (MP) avfärdar i en replik vår oro kring regeringspartiernas otydlighet i frågan om vapendirektivet. Vi kan inte annat än förundras över varför regeringspartiernas representanter väljer att anklaga oss för käbbel, när det är uppenbart att deras egen oförmåga att vara samstämmiga är det som föranleder våra högst befogade frågor.

Står regeringspartierna verkligen fast vid den svenska linje som är förankrad i riksdagen? Kan regeringspartierna försäkra de svenska vapenägarna att man kommer göra sitt yttersta för att värna deras intressen?
Bodil Valero har helt rätt i att vi, liksom resten av riksdagen, ställer oss bakom delar av kommissionens förslag till förändringar i vapendirektivet. Det är både rimligt och nödvändigt att avaktiverade vapen inte ska kunna återaktiveras. 
Ur ett svenskt perspektiv är det dock ett icke-problem, eftersom vår lagstiftning kräver att vitala delar i vapnet ska förstöras. Vi delar Bodil Valeros bild att det är ohållbart att säkerheten i länder med fungerande vapenkontroll, som Sverige, undergrävs av att andra länder saknar fungerande kontroll. Men det är inte heller mot detta vi vänder oss.

Skilda budskap 
Vår kritik rör den osäkerhet som det innebär att ansvarig socialdemokratisk minister driver en linje, och Miljöpartiets främste företrädare i Europaparlamentet en annan. 
Vi ogillar kommissionens förslag om obligatoriska läkarundersökningar och tidsbegränsade licenser. Förslaget skulle göra processen för att ansöka om vapenlicens än mer långsam och öka polisens börda. 
Bodil Valeros yttrande i EU-parlamentet om mentaltester och ansvarsförsäkringar för vapenlicenser är orimliga och på gränsen till ett hån mot de svenska vapenägarna och våra hållbara regler för vapenhantering.

Laglydiga vapenägare 
De svenska vapenägarna är en av de mest laglydiga grupperna i samhället. Detta återspeglas i att legala vapen används vid ett försvinnande litet antal brott och enligt BRÅ minskar dessa. 
Systemet med obligatoriskt vapenskåp fungerar uppenbarligen bra för att minska spridningen av legala vapen bland kriminella. 
Är det då rimligt att kräva obligatoriska mentaltester, utöver läkarnas plikt att anmäla psykiska problem hos vapenägare för polisen? 
Vi tycker inte det.

Sten Bergheden (M)
Landsbygdspolitisk talesperson

Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.