lördag 24 februari

Opinion

Att göra det svårare att få vapenlicens anser svenskarna inte kommer stoppa skjutningarna.

Debattören skriver att en moderatledd regering kommer att genomföra en lång rad förbättringar för landets vapenägare. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Moderaterna värnar landets jägare och sportskyttar”

Den 16 augusti börjar råbocksjakten, och många jägare ska ut till sina pass. Sverige har drygt 600.000 vapenägare som är jägare och sportskyttar, som sköter om viltvården, tränar och deltar i skyttetävlingar runt om i världen. De förtjänar mindre krångel och byråkrati, med en moderatledd regering.

Sten Bergheden (M).

Vi moderater har i riksdagen drivit igenom cirka 35 förslag/tillkännagivanden om hur vi kan underlätta för landets jägare och sportskyttar.

Den socialdemokratiska regeringen har konstant arbetat för att stoppa dessa förslag och också vägrat att genomföra förslagen trots riksdagsbeslut. Något som är synnerligen anmärkningsvärt.

 

Flera förslag

Det vi vill genomföra är bland annat:

Se över hela vapenlagstiftningen i syfte att underlätta för landets jägare och skyttar, ta bort de tidsbegränsade femårslicenserna, samt kunna byta vapen direkt över disk i vapenhandeln inom vapengarderoben.

Utöver det vill Moderaterna utöka vapengarderoben och ta bort poängsystemet för skyttarna, se till att EU-passet är användbart även i Sverige, och införa en ny viltmyndighet som tar hand om bland annat vapenlicenserna, viltvården, jakten och vargfrågorna samt besiktningen av landets skjutbanor.

Idag får polisen sköta besiktningen av landets cirka 3.000 skjutbanor, vilket tar onödiga resurser från polisen som istället behöver prioritera att jaga brottslingar och gängkriminella.

 

I två delar

Vi vill också dela upp vapenlagstiftningen i två delar – en för lagliga jägare och skyttar och en för olagliga vapen i kriminella miljöer där straffen då kan sättas mycket högre.

Vi vill också minska vargstammen ned till 170 vargar för att kraftfullt minska ner angreppen på våra husdjur och hundar.

Moderaterna har redan lyckats få bort licenskravet på ljuddämpare och vi tänker fortsätta slåss för att EU:s vapendirektiv ska implementeras på en miniminivå.

Vi har också skapat en riksdagsmajoritet för att kunna behålla blyet kvar i ammunition, detta ska inte EU få ta bort för Sveriges jägare och skyttar.

 

Ditt val

De ovan uppräknade är några av våra förslag.  Vi moderater vill så snabbt som möjligt genomföra de tillkännagivanden som riksdagen har tagit.

Valet den 11 september står mellan om vi ska få en ny moderatledd regering som genomför riksdagens beslut om förbättringar och förenklingar för landets jägare, skyttar och samlare, eller om Socialdemokraterna ska få fortsätta jaga landets jägare och skyttar.

Den 11 september är det du som väljer.

 

Sten Bergheden (M)

Jakt- och vapenansvarig i justitieutskottet

Riksdagsledamot Skaraborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.