Jägarna gör stora ideella insatser, bland annat genom att utföra eftersök på trafikskadat vilt. Tacken de får från samhället är ökad byråkrati och krångel, skriver debattören.

Jägarna gör stora ideella insatser, bland annat genom att utföra eftersök på trafikskadat vilt. Tacken de får från samhället är ökad byråkrati och krångel, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Stoppa drevet på jägare och skyttar”

Av alla fall av grov brottslighet varje år anmäls bara 1,2 brott där de vapen som använts har legalt ursprung. Lagliga vapen är uppenbarligen inte problemet. Ändå förekommer ett drev mot jägare och sportskyttar.

Lina Nordquist.

Lina Nordquist. Foto: Privat

Alla jägare i Sverige betalar en avgift till Viltvårdsfonden, som används till jägarutbildning, viltövervakning, information om viltvård och eftersök på skadat vilt.

Dygnet runt, oavsett väder och terräng, görs varje år 50.000 eftersök efter djur som skadats i trafiken. Viltskyddet vore omöjligt utan jägarnas ideella engagemang.

Nu kommer tackkortet: jägarna ska tvingas till hårdare arbete med sämre förutsättningar och mer byråkrati.

 

Direktivet bara början

Det började med EU:s vapendirektiv, det regelverk som ska sätta lägstanivån för Europas vapenlagar. Syftet var att minska dödligheten med skjutvapen efter terrordåd, men direktivet slog inte mot terrorism och kriminella, utan mot sportskyttar, jägare och viltvård.

Den liberala parlamentsgruppen ALDE röstade därför nej till förslaget. Majoriteten röstade dock för, så nu ska direktivet implementeras i svensk lagstiftning. Arbetet ska vara klart senast den 14 september, bara dagar efter valet.

 

Etter värre

När regeringens utredare nyligen presenterade sitt förslag blev läget etter värre. På punkt efter punkt föreslås strängare regler än direktivet kräver.

Ett förslag är att det blir besvärligare att införskaffa och inneha magasin, så att det blir orimligt krångligt för jägare att ta med extra ammunition till skogs.

Ett annat är att vissa halvautomatiska gevär ska kategoriseras med kryssningsrobotar och explosiva missiler, vilket bäddar för hopplösa tillståndsprocesser och enorma svårigheter för idrottare att ta sig utomlands till tävling.

Vidare ska tillstånd för halvautomaters vapendelar kopplas till ett visst vapen och begränsas till fem år, trots att parlamentet varit tydliga med att svensk samkörning av vapenregister och belastnings- och misstankeregister redan uppfyller kraven. Det luktar merarbete för redan överbelastade poliser.

Polisen förresten: själv är jag tacksam över att många av polisens och försvarsmaktens anställda har skytte som hobby, eftersom det gör dem mer erfarna och mig tryggare. Utredaren ser det tydligen inte så.

 

Ett ovanligt brott

”Men kanske kan bovar annars stjäla de här vapnen”, tänker kanske någon. Jovisst, i teorin. Men i verkligheten är vapenstölder mycket ovanliga brott.

BRÅ rapporterar att vapenstölder i bostäder mer än halverats sedan 2003. Enligt forskaren Björn Hagelin anmäls bara 1,2 grova brott årligen där vapnen har legalt ursprung. Svenska vapenägare förvarar helt enkelt sina vapen säkert, i säkerhetsklassade vapenskåp.

Gängskjutningar och terrorism är inte idrottarnas eller jägarnas fel. Kriminella använder inte älgstudsare med licens, utan vapen insmugglade från främst forna öststater.

 

Fler, inte färre

Jag vill att fler ska delta i viltvård, jakt och idrott, inte färre. Det är oklart vad Sveriges nya lagar ska åstadkomma – vi behöver inga byråkratiska krumbukter som försvårar för ideella krafter.

Jag vill inte bekämpa terrorism och dödsskjutningar genom att krångla till det för svenska jägare och sportskyttar, utan med åtgärder som fungerar. Till exempel skärpta lagar kring vapenbrott och beväpnad gränspolis mot smuggling. Och varför inte klassa handgranater som vapen?

Det är inte jägarna eller idrottarna som ska stoppas, utan vapenutredningen. Ctrl-Z; utredningen till pappersstrimlaren, vare sig mer eller mindre.

 

Lina Nordquist

regionråd Uppsala, riksdagskandidat (L)

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.