torsdag 28 mars

Opinion

Krönika: Varför är ”naturvården” med?

Gävleborgs viltförvaltningsdelegation har tröttnat på den juridiska långbänk som träder in vid i snart sagt varje beslut om jakt på rovdjur.
Det är lätt att förstå dem – desto svårare är det att begripa varför ”naturvården” reserverar sig mot delegationens skrivelse till regeringen.

Först en kort bakgrund: Viltförvaltningsdelegationerna bildades 2009. Delegationen består av politiker och representanter för olika intressegrupper, organisationer och myndigheter. Ordförande är landshövdingen.
Tanken med att ha en viltförvaltingsdelegation knuten till varje länsstyrelsen är att ge medborgarna större inflytande över viltvården.

Plats för ”naturvården”
En av platserna i delegationen är vikt för den så kallade naturvården. I Gävleborgs län sitter en representant från Naturskyddsföreningen för att företräda dem.
I en nylig skrivelse till regeringen begär viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg att regeringen ser över maxtiderna för behandling av överklaganden inom förvaltningsrätten. Detta för att får en tydlig och fungerande rovdjursförvaltning i landet.
Men det vill alltså inte ”naturvården” – som reserverar sig helt mot innehållet i skrivelsen.

Märkligt ställningstagande
Jag tycker det är ett enastående märkligt ställningstagande. För snart fem år sedan beslutade regeringen att beslut om stora rovdjur ska fattas så nära rovdjuren som möjligt.
Att arbetet inte varit enkelt, det vet vi. Men grundtanken är i alla fall glasklar.
I fem år har också ”naturvården” suttit med i de demokratiska delegationerna. I Gävleborg har delegationen hittills haft 23 protokollförda möten sedan uppstarten och arbetet med de stora rovdjuren har tagit klart mest tid i anspråk.
Men nu när delegationerna (äntligen) ska kunna fatta egna beslut vill alltså ”naturvården” inte göra det. I åtminstone Gävleborg vill ”naturvården” istället att demokratiskt fattade beslut ska inhiberas och omintetgöras av ständiga överklaganden som drar ut på tiden.

Avlönas av skattebetalarna
Vän av ordning undrar:
• Varför sitter ”naturvården” med i viltförvaltningsdelegation om de ändå inte vill att delegationen ska kunna fatta egna beslut?
• Finns det verkligen plats i viltförvaltningsdelegationen för företrädare som ändå inte vill hitta lösningar och få delegationen att fungera? Vi har 21 viltförvaltningsdelegationer i landet, ”naturvården” sitter med i samtliga och ledamöterna avlönas av skattebetalarna.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.