tisdag 6 juni

Opinion

Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: SD: ”Licenshaveriet måste få ett slut”

Svensk viltförvaltning ska flyttas till en ny viltmyndighet, det beslutades redan under riksmötet 2014–2015 av en majoritet i riksdagen. Sedan dess har regeringen kommit med allsköns rökridåer och förhalanden. De försöker helt enkelt begrava frågan i utredningar.

Sverigedemokraterna kräver att den kommande regeringen respekterar riksdagsbeslutet och snarast möjligt gör verklighet av en viltmyndighet.

Något som Sverigedemokraterna vill råda bot på som i viss mån hänger ihop med en ny viltmyndighet, är licenshaveriet hos polismyndigheten.

Polisen har med all tydlighet visat att de helt tappat greppet om sin uppgift. Genom att blankt strunta i den lagtext som finns och genom obstruerande och aktivistiska metoder har man enligt SD nu nått vägs ände.

 

Kämpar i åratal

Uppgiften att hantera vapenlicenser är tänkt som en service för medborgarna, samtidigt som polisen kontrollerar att den sökande inte har ett brottsligt förflutet. Polismyndigheten har på eget bevåg omvandlat uppdraget till att bekämpa legalt vapenägande, helt baserat på godtycke och känslor.

Vi har idag jägare och sportskyttar som i åratal får kämpa mot myndigheten och gå från instans till instans, när polismyndigheten systematiskt vägrar att acceptera domslut genom att överklaga till nästa instans.

Hur mycket kostar alla dessa överklaganden i polisiära resurser? Det är skattepengar som eldas upp i en rasande takt, varje dag i en domstol kostar enorma belopp.

 

Enhälligt beslut

Tittar vi på ett dagsaktuellt fall hittar vi jägaren Tobias Lindgren som i över ett års tid väntat på sin licens för ett helt vanligt jaktvapen. Han har fått kämpa mot en myndighet med oändliga finansiella muskler, och han har fram till idag fått betala ungefär 74.000 kronor i advokatkostnader.

Tobias vann mot polisen i förvaltningsrätten med ett enhälligt beslut och har enligt domstolen rätt i sak, men polisen har i dagarna överklagat fallet.

Något som betyder mer advokatkostnader och en försäkran om att bössan inte kommer att kunna tas med på höstens jakt. Kanske till hösten 2019, med lite tur? Modellen är en av landets mest använda, fabrikat Tikka T3x.

Det här äter inte bara upp polisiära resurser, det här raserar medborgarnas förtroende för polisen. Genom polisens metoder att obstruera och på godtyckliga skäl ge avslag finns ingen rättssäkerhet kvar.

 

Egna experter håller med

Vissa av polismyndighetens argument för avslag motbevisas gång på gång av experter från jägarorganisationer, militär och sportskytterörelsen men också från vapenutbildare inom Polismyndigheten. Man har dessutom gett avslag med hänvisning till en eventuell kommande lag (en lag som alltså inte ens finns ännu).

I ett annat uppmärksammat fall ändrade polismyndigheten sin talan inte mindre än sju gånger längs vägen.

Mannen fick rätt i varje instans och myndigheten överklagade hela vägen ända upp till högsta förvaltningsrätten, trots att polisen helt saknade stöd i lag. Även där förlorade polisen.

De rättsliga kostnaderna landade för privatpersonen på en kvarts miljon kronor. Vad polismyndighetens kostnad blev vågar jag inte ens tänka på.

Är det såhär polisens resurser ska användas?

 

Trasigt i grunden

Är det verkligen så här en rättsstat ska fungera, ska privatpersoner kämpa mot en myndighet som ständigt hittar på nya fantasifulla sätt att avslå en licensansökan?

Nej, säger Sverigedemokraterna. Den här farsen måste få ett slut. Som vi ser det har polismyndigheten har vid det här laget bränt allt förtroendekapital.
Vår beskrivning av situationen styrks inte minst av CARER Rapporten ”Ursäkta, vi är faktiskt polisen och vi står över lagen ” av Stefan Holgersson, docent vid Linköpings universitet och professor i polisvetenskap vid Polishögskolan i Oslo.

När något är trasigt i grunden är det bättre att bygga upp något nytt, istället för att ständigt försöka laga och lappa. Det är dags att flytta den havererade licenshanteringen från polisen till en ny viltmyndighet.

Och låt inga aktivistiska tjänstemän följa med till den nya myndigheten. Vi ska bygga upp en myndighet som fungerar, inte en myndighet som fortsätter att obstruera och vägra följa lagen.

 

Kent Kumpula

Sverigedemokraterna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.