tisdag 19 mars

Opinion

Det finns inga rimliga skäl för regeringen och landsbygdsminister Peter Kullgren att inte infria sina löften om en minskad vargstam, skriver vargdebattören Karl Hedin.

Debatt: ”Regeringens löfte om kraftigt sänkt vargstam måste hållas”

Det finns inga rimliga skäl alls att regeringspartiernas och Sverigedemokraternas löften till sina väljare inte infrias nästa vargjakt, skriver Karl Hedin i debattartikeln där han också lanserar ett nytt system för vargjakten som bör ske från januari till mars 2024, då stammen minskas med minst 360 vargar.

Inför valet lovade de politiska partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna att om de fick makten, skulle vargpopulationen i Sverige sänkas till gynnsam bevarandestatus, GYBS. Den nivå ovanför vilken EU:s art- och habitatdirektiv möjliggör en reglering, för att bland annat minska de socioekonomiska skadorna för landsbygdsbefolkningen.

Annan dödlighet

Gybs fastställs genom att räkna fram en Minimum viable population, MVP, för vargstammen och sedan fastställa GYBS till ett antal, som är väsentligt högre.

Framräknandet av MVP sker genom att ställa vargpopulationens växtkraft (det vill säga hur många valpar som årligen föds) mot de förväntade riskerna. Sådana kan vara olika typer av sjukdomar och annan dödlighet, som minskar populationen och då finna en nivå, där populationen aldrig riskerar att försvinna, utan alltid kommer igen.

En vargstam

Det finns bara en vargpopulation för forskarna att räkna på, nämligen den skandinaviska (vargarna i Sverige och Norge).

Tjänstemän inom SLU på Grimsö viltforskningsstation räknade tidigt fram MVP till cirka 40 vargar i Skandinavien. Av någon för mig outgrundlig anledning påstod man sedan att MVP för vargen i Skandinavien skulle vara 100 stycken.

EU:s krav på GYBS är som sagt, att det ska vara väsentligt högre än MVP.

Majoritet finns

Detta tog Sveriges riksdag ad notam och fastställde GYBS för vargen i Sverige till någonstans mellan 170 och 270 individer. Det är alltså till den antalsmässiga nivån, som nuvarande regering med stödpartiet Sverigedemokraterna lovat att sänka vargpopulationen.

Det finns en majoritet i riksdagen för att genomföra den förändringen.

Ett beting

Då är det väl bara att sätta i gång, med att genom jakt minska skadorna för landsbygdsbefolkningen? Jo, men det finns några saker att tänka på för att jakten inte ska torpederas av Naturvårdsverkets tjänstemän, något som tyvärr skett i många år.

Viktigt är att vargjakten genomförs på samma kontrollerade sätt, som gäller för björn- och lodjursjakten.

Det innebär att jägarna har ett beting, olika mål inom ett antal definierade regioner att skjuta ett visst angivet antal vargar under en väl tilltagen tid. Resultaten rapporteras löpande in till länsstyrelsen, som vid uppnått antal fällda vargar avlyser jakten inom det aktuella området.

Målet kommer då att nås lika effektivt, som sker inom björn- och lodjursjakten.

Från tre individer

Vi har sett att de vargivrare som dels önskar se, dels lever på förekomsten av en stor vargpopulation, protesterar och försöker torpedera ett genomförande av riksdagens beslut.

Man använder sig då av olika välkända argument, som till exempel att genetiken i vargstammen är så dålig att landet måste ha flera vargar, bara av det skälet.

Vi har haft varg härstammande från tre individer i över 40 år. Inga genetiska skador är synliga, såvitt jag känner till.

20 procent

Vargstammen växer med cirka 20 procent per år, trots en för vargar normal dödlighet (inklusive jakt).

Varför är vi så oroliga för att genetiska skador ska hota vargpopulationens överlevnad, trots att inga genetiska skador har kunnat konstateras hittills?

Lider av skador

Att det eventuellt ska kunna uppstå någon genetiskt orsakad skadlig påverkan någon gång i en oviss framtid, är inte ett gångbart argument för att bibehålla eller öka en redan alltför stor vargstam.

Särskilt inte inför för de personer på landet, som lider av skadorna vargen orsakar dem redan i dag.

Den dagen den sorgen, tänker jag. Det är dessutom rätt enkelt att reparera, om något skulle dyka upp.  Om det ska tillföras nya varggener i en framtid, får dessa ett mycket bättre genomslag i en mindre, än i en större population.

Acceptera spelregler

Argumentet att EU säger något annat än vad EU verkligen sagt avseende GYBS, är helt enkelt fel. Argumentet att riksdagen räknat fel är lika fel.

Om tjänstemän inom statlig förvaltning har en annan uppfattning, än vad riksdagen och regeringen har får de hålla den för sig själva, acceptera demokratins spelregler och göra sitt jobb.

De ska genomföra regeringens beslut, inte sabotera dem.

Tidigare löfte

Det finns nu inga rimliga skäl alls, att inte se till att de ovan nämnda riksdagspartiernas löften till sina väljare infrias nästa vargjakt.

Den bör ske från januari till mars 2024 och innebära att stammen minskas med minst 360 vargar.

Jag hoppas, tillsammans med en stor del av landsbygdsbefolkningen, att regeringen med landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i spetsen, nu infriar det tidigare avgivna löftet till oss.

 

Karl Hedin

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.