lördag 24 februari

Opinion

Om du tänker skaffa dig ett nytt vapen till nästa jaktsäsong är det hög tid att sätta igång för att lämna in ansökan om licens. En alldeles för lång handläggningstid, enligt debattörerna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Polisens omorganisation drabbar jägare och vapenhandlare”

Ett kvarts år, tre månader, får medborgarna i vår region vänta på att få sin vapenlicens i dag. Det innebär stora problem för vapenhandlare och för de som väntar på licens för sitt vapen.

Problemen inom polisen har varit föremål för diskussioner under en längre tid. Även om det är andra polisinsatser det handlat om, och som naturligtvis går före handläggningen av vapenlicenser, är det ändå värt att belysa.
Vi bor i en region där intresset för naturen och jakten är mycket stort, Jämtland och Västernorrland är två mycket jägartäta län. Människor flyttar hit för bland annat natur och jakt, vilket leder till många licensansökningar till polisen.

 

Riktigt illa
Att det tar en viss tid förstår alla, men att det ska vara en väntetid på upp till tolv veckor är riktigt illa. Då är gränsen passerad för vad som är rimligt.
Till råga på allt har polisen i vår region ”fått” 100-talet vapenlicensärenden från region syd att handlägga, man flyttar helt enkelt problemen från en region till en annan.
Handläggare inom polisen gör säkert allt de kan med de resurser som tilldelats, men systemet måste ses över för att en lösning ska kunna hittas.

 

Hot mot handlare
Den långa handläggningstiden medför också ett hot mot vapenhandlarnas överlevnad, där betaltid är lika med likviditet och lönsamhet. Förtjänsten per sålt vapen är i utgångsläget låg, alldeles för låg för att vara hälsosam ur ett företagsekonomiskt perspektiv.
Att då drabbas av ännu längre hanteringstider medför ännu sämre lönsamhet i en bransch som måste efterleva högt ställda och mycket dyra förvaringskrav.
En ny godkänd mindre vapenbunker kostar cirka 500.000 kronor att färdigställa utifrån godkänd byggkonstruktion och larmklass 3. Pengar som främst ska genereras genom vapenförsäljning.

 

Kort säsong
Försäljningssäsongen är ganska kort men mycket intensiv inom vapenhandeln. Människan i det moderna samhället år 2016 är van att det ska gå relativt snabbt och smidigt att få göra sina beställningar, betala för sig och få sin leverans.
Här kan inte jaktbranschen leva upp till det samhällets förväntningar, på grund av myndighetens onödigt långa hantering av licenser.
Handläggningstiden medför också att vapenhandeln drabbas av akut likviditetsbrist, eftersom kredittiderna inom branschen inte orkar gå i takt med handläggningstiden. Konsekvensen blir onödiga konkurser som drabbar alla aktörer, samt att prisbilden drivs onödigt snabbt uppåt för att kvarvarande verksamheter ska kunna överleva.

 

Fel väg att gå
Att tvinga vapenhandeln att skapa andra förutsättningar för att kunna köpa vapen är inte rätt väg att gå för att branschen och samhället ska utvecklas i en sund ekonomi.
Här måste myndigheten i stället tänka om och hitta rätt väg genom att skapa en smidigare licenshantering, samt bemanning under sommarhalvåret då mer än 80 procent av all vapenförsäljning sker. Särskilt gäller det under semestertider i juli och augusti, och så kommer det fortsatt vara i många år.
Vi har i media kunnat följa en delegation politiker från vår region som besökt inrikesminister Anders Ygeman, där just detta problem lyftes som en oacceptabel situation.
De positiva tongångar som hörts efter denna uppvaktning till att hitta möjligheter och lösningar , hoppas vi kommer att innebära en rimlig handläggningstid och att vapenhandlare i regionen har möjlighet att överleva.

 

Gun Fahlander
Ordförande Jägareförbundet Mitt Norrland       

 

Rickard Åslund
Vapenhandlare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.