lördag 25 maj

Opinion

Träning med .22 kan aldrig ersätta skytte med den tyngre kaliber man avser att jaga älg med, enligt insändarskribenten. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Övning med .22 förbereder inte jägaren inför älgjakten”

REPLIK. Hur bra jägaren än träffar med 22:an, blir det aldrig detsamma som att skjuta med vapnet som ska användas under jakten.Förslaget i insändaren Bygg om älgbanorna och skjut med .22 i stället kan säkert tillfredsställa en miljöentusiast. Men att skjuta på löpande älg med ett .22lr-gevär på korthållsbana, kommer aldrig att förbereda jägaren inför klass 1-jakten.

På löpande älg

Hur bra jägaren än träffar med 22:an, blir det aldrig detsamma som att skjuta med vapnet som ska användas under jakten.För att träffa till exempel en älg med kaliber .308 eller .30-06, gäller det att träna med detta vapen på löpande älg, på fastställt avstånd.

Kommer att missa

Detta kan endast ske med ett klass 1-vapen på älgbana eller i en skjutbiograf.

Varje kaliber kräver övning var för sig. Det spelar ingen roll hur bra du skjuter med .22lr-geväret, du kommer i alla fall att missa med .308:an eller .30-06:an.

För övrigt: den som önskar skjuta med .22lr på älgbana går detta utmärkt. 80 meter är inget problem. Man behöver inte bygga om några banor för detta.

Lunkan 44

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.