söndag 21 april

Opinion

Debatt: ”Ointresse för förbundsfrågor ett genomgående problem”

När det är svårt att engagera gräsrötterna i Jägareförbundets arbete återspeglar det sig i hela organisationen, skriver signaturen Steffo som får svar av förbundsordförande Björn Sprängare. Bilden från en tidigare årsstämma i Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

Ointresset för Jägareförbundets verksamhet finns i hela organisationen och återspeglar sig i länsföreningarnas engagemang i valprocessen. Det skriver signaturen Steffen, som får svar direkt av förbundsordförande Björn Sprängare.

Jag skrattade när jag läste artikeln ”Bristande engagemang hos länsföreningarna” på svenskjakt.se. Efter att ha deltagit på jaktvårdskretsens årsstämma är det bilden jag fått av Jägareförbundet: ointresserade medlemmar!
Men har ni i förbundets ledning frågat er varför länsföreningarna har ett bristande engagemang.

Ointresserade medlemmar
Problemet är att gräsrötterna i förbundet, det vill säga medlemmarna, är ointresserade av verksamheten. I artikeln säger valberedningens ordförande KG Abramsson: ”…det handlar ju om att försöka utnyttja det enorma nätverk som styrelserna i våra länsföreningar har till sitt förfogande”.
Kan de det? Vill de det?
Om det till jaktvårdskretsens årsstämma kommer 14 av 235 medlemmar, då blir det väl samma styrelse i kretsen. Så blir det samma folk i länsföreningens styrelse. Då har ni samma folk till förbundets årsstämma. Och samma problem igen.

Nytt folk hjälper
Men vad gör Jägareförbundet för att bli mer attraktivt för nya medlemmar/unga jägare, så att de även har viljan att engagera sig?
Se till att ni får nytt folk med nya idéer och ny energi i styrelserna. Även yngre som vill engagera sig.

Steffen
 

Svenska Jägareförbundets ordförande Björn Sprängare svarar: 

Tack för dina synpunkter angående engagemanget från länsföreningarna. Du sätter fingret på ett problem som vi är mycket medvetna om sedan flera år tillbaka. 
Problemet är sannolikt mer komplext än som du beskriver det. Det står inte en hel grupp medlemmar och väntar på att bli engagerade i kretsstyrelser eller länsföreningar. 

Nya villkor
Alla ideella föreningar och organisationer med karaktären ”folkrörelser” har problem att rekrytera lämpliga personer till sina förtroendeuppdrag och yngre människor går inte som tidigare generationer på möten i bygdegården. 
Den snabba urbaniseringen skapar helt nya villkor för en organisation som Svenska Jägareförbundet, som du mycket riktigt påpekar. 
Vi försöker på olika sätt komma fram till vilka strategier vi ska använda för att få en förändring till stånd. Det tar emellertid lite tid i en organisation med rötterna i en annan tid. 

Lokalt arbete
I den processen är en debatt välkommen och värdefull och därför uppskattar jag ditt engagemang i frågan. 
Påverka gärna dem du har i din närhet som är förtroendevalda i förbundet. Det mesta måste göras lokalt där medlemmarna finns.

Björn Sprängare
Ordförande Svenska Jägareförbundet

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.