måndag 20 maj

Opinion

Foto: Olga Galushko / Mostphotos

Debatt: ”Naturvårdsverket bör höja blicken”

Att förtroendet för Naturvårdsverket urholkas är inte konstigt mot bakgrund av att man släpper in aktiva jaktmotståndare i hemliga register över jägare som skjutit rovdjur. Det är dags att verket höjer blicken.

Jag läser i Svensk Jakt om regeringens förtroende för Naturvårdsverket och om Naturvårdsverkets förtroende för sin anlitade konsult, en aktiv jaktmotståndare som fick tillgång till de sekretessbelagda registren över jägare som skjutit rovdjur.

 

Förtroendevald konsult

Samtidigt läser jag Svenska Rovdjursföreningen policy, något som blir självklart att göra eftersom konsulten har en lång historik som förtroendevald i den organisationen. I policyn står bland annat:

”Det är viktigt att allmänheten känner förtroende för de myndigheter som ansvarar för jakttillsyn och rovdjursinventering, så att inte människor drar sig för att informera myndigheterna om sina observationer. Personer som anställs eller förordnas för dessa arbetsuppgifter bör därför inte själva ägna sig åt jakt på stora rovdjur, eller ha sådan anknytning till rovdjursjakt att det kan minska förtroendet.”

 

Främmande varning

I den senaste undersökningen om acceptansen för jakt (Sifo 2018) framkom att 89 procent av svenskarna accepterar jakt. Mot den bakgrunden ter sig Svenska Rovdjursföreningens förtroendevarning helt främmande.

Naturvårdsverket bör höja blicken, det finns säkert andra konsulter att anlita än tidigare anställda som efter sin pensionering startat egna företag.
Det är inte det interna förtroendet vi talar om, det är förtroendet mot omvärlden.

 

Britt Marie Nordquist

 

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.