lördag 18 september

Publicerad 25 oktober 2019 - 08:10

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) har förtroende för att Naturvårdsverket nu ska förbättra sina rutiner i fråga om att anlita uppdragstagare. Foto: Martin Källberg/Fredrik Hjerling

Regeringen har förtroende för Naturvårdsverket

Naturvårdsverkets säkerhetsbrister fick riksdagsledamoten Kristina Yngwe (C) att agera och ställa ansvarig minister mot väggen med en skriftlig fråga. Miljöminister Isabella Lövin (MP) har nu svarat och uttrycker förtroende för att Naturvårdsverket vidtar åtgärder för förbättra sina rutiner när uppdragstagare anlitas och att skyddet av personuppgifter stärks.

Efter Svensk Jakts avslöjanden om hur en uttalad jaktmotståndare fått tillgång till hemliga register över jägare som dödat rovdjur tog Kristina Yngwe upp ärendet genom att ställa en skriftlig fråga till ansvarig minister i regeringen.

Naturvårdsverkets säkerhetsbrister till riksdagen

Kristina Yngwe ville veta vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att säkerställa att misstänkt dataintrång på Naturvårdsverket inte ska hända igen. Kristinas partikollega, Helena Lindahl (C), ställde samtidigt en fråga till landsbygdsministern om hur regeringen tänkt agera för att säkerställa jägarnas trygghet och för att förhindra eventuell spridning av uppgifterna i fråga.

 

Svarar på frågorna

Miljöminister Isabella Lövin har nu svarat på båda dessa frågor. Hon påpekar att Datainspektionen inte är färdig med sin handläggning i ärendet.

Så här skriver Isabella Lövin i sitt svar:

”Enligt Naturvårdsverket var uppdragstagaren väl införstådd med sekretessreglerna och, som normalt vid sådana uppdrag, bunden av ett sekretessavtal. Det har inte framkommit att uppdragstagaren har använt personuppgifter på otillbörligt sätt eller röjt uppgifter för tredje part. Naturvårdsverket bedömer att det inte är sannolikt att de gjorda ändringarna medför någon risk för fysiska personers fri- och rättigheter.”

 

Inget jäv

Hon påpekar att Naturvårdsverkets interna utredning kom fram till att det inte förekom något jäv, men att uppdragstagaren hade ett förtroendeuppdrag i Svenska rovdjursföreningen som kan ha haft en förtroendeskadlig effekt.

”Naturvårdsverket arbetar med att säkra sina rutiner vid anlitande av uppdragstagare för att bland annat bättre kunna fånga upp omständigheter som kan uppfattas som förtroendeskadliga. Regeringen har förtroende för att Naturvårdsverket vidtar de åtgärder som krävs för att säkerställa att sekretess och skydd av personuppgifter stärks ytterligare, liksom för att förbättra sina rutiner i fråga om att anlita uppdragstagare.”

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram