Kristina Yngwe (C) är ordförande i det för jakten så viktiga miljö- och jordbruksutskottet. Foto: Riksdagen

Naturvårdsverkets säkerhetsbrister till riksdagen

Att Naturvårdsverket gett en profilerad jaktmotståndare tillgång till dataregister över rovdjursjägare ses som så allvarligt att säkerhetsbristen tas upp i riksdagen, där miljöminister Isabella Lövin ska få svara på vilka åtgärder hon vidtar för att det inte ska hända igen.

Centerpartiets Kristina Yngwe, som är ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott, har reagerat starkt på Svensk Jakts avslöjande om den bristande säkerheten i Naturvårdsverkets hantering av databasen Rovbase.

I ett Facebookinlägg beskriver hon det som ett helt oacceptabelt haveri. Jägare och länsstyrelsepersonal involverade i vargjakt behöver ett stärkt skydd mot hat och trakasserier och inte riskera att samhället bidrar till att hotbilden ökar.

Skriftlig fråga

I en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Isabella Lövin beskriver Yngwe hur en tillfällig konsult som är uttalad jaktmotståndare i databasen Rovbase fått tillgång till känsliga och sekretessbelagda uppgifter om jaktledare, jägare och länsstyrelsepersonal kopplad till svensk rovdjursförvaltning:

”Givet den hotbild som finns redan i dag mot personer med koppling till exempelvis vargjakt så är det mycket allvarligt att en utomstående person som också uttalat är vargjaktsmotståndare fått tillgång till dessa känsliga uppgifter. Staten bör stärka arbetet mot hat och trakasserier kopplat till jakten, inte som i detta fall öka hotbilden.”

 

Vilka åtgärder

Kristina Yngwe avslutar med att fråga miljöministern vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att liknande händelser inte ska inträffa på Naturvårdsverket igen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev