Debatt: ”Miljöpartiet styr regeringens jaktpolitik”

Ska miljöpartister och socialdemokrater ta ifrån Jägareförbundet delar av det allmänna uppdraget, för att istället dela ut jägarnas pengar till andra organisationer, undrar debattören. Här en bild från när personal från Jägareförbundet informerar ledamöterna i viltförvaltningsdelegationen i Jönköpings län om vilt och viltfoder. Foto: Jan Henricson

Miljöpartiets miljöpolitiska talesperson Stina Bergström föreslog nyligen att Svenska Jägareförbundet ska fråntas det allmänna uppdraget om viltvård. Efter att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht uttalat sig i frågan är det uppenbart att det är Miljöpartiet som bestämmer över regeringen i jaktfrågor.

Efter att MP:s förslag om allmänna uppdraget blev känt frågade jag landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) om han delar Bergströms åsikt, varpå han svarade att han hade fullt förtroende för Jägareförbundets förmåga att sköta det allmänna uppdraget.
Trots det ses nu ändå förbundets uppdrag över i ett ”departementsöverskridande arbete som syftar till att ta fram ett förslag till en förändring av formen för det allmänna uppdraget”.
Frågan är varför uppdraget ses över om landsbygdsministern har förtroende för Jägareförbundet arbete?

Miljöpartiet styr
Det är uppenbart att det är Miljöpartiet som bestämmer över regeringen i jaktfrågorna, och det är inte första gången som Socialdemokraterna viker ner sig.
Vi har sett det i fler frågor, exempelvis när det gäller livsmedelsstrategin, strandskyddet och vargjakten. MP sätter agendan medan S sitter passivt i passagerarsätet.

Pengar till andra
Det är jägarna själva som via jaktkortet och viltvårdsfonden betalar för att uppdraget utförs. Om Miljöpartiet får som de vill kommer Jägareförbundet att förlora delar av sitt uppdrag, och risken är då överhängande att de pengar som jägarna betalar in i stället går till organisationer som motarbetar jakt.
Det är inte rimligt och det är hög tid att S tar sitt ansvar och tar tillbaka befälet över jaktfrågorna från MP.
Tyvärr verkar det som att regeringen planerar att ta jägarnas pengar för att tillgodose önskemål från Miljöpartiet snarare än att ta frågan om viltvård på allvar. Då bör de också vara beredda att ta en öppen strid med landets jägare.

Sten Bergheden (M)
Landsbygdspolitisk talesperson
Riksdagsledamot, Skaraborg

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.