”Bolagets metoder undergräver demokratin, yttrandefriheten och det fria ordet, vilka är grundpelare i dagens samhälle.” Så skriver flera jägare i Grundforsbyggets jaktklubb i det här debattinlägget. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Maktmissbruk inom Sveaskog”

Utan förvarning och med svepande och allvarliga beskyllningar i media blev vi plötsligt av med jaktmarken vi arrenderat av Sveaskog sedan 1970-talet. Är detta arbetssätt förenligt med det uppdrag Sveaskog fått av staten, frågar medlemmar i Grundforsbyggets jaktklubb i den här debattartikeln där hård kritik riktas mot skogsbolaget.

Föreställ dig följande: Ett par dagar innan julafton skickar plötsligt en anställd underchef i det statliga bolag du jobbar åt ett mejl där han skriver att du producerat för lite den sista tiden och härmed sägs upp.
Uppsägningen är helt oväntad eftersom du vet att 24 personer på avdelningen producerat mindre. Dessutom trivs du på jobbet och har ett bra samarbete med arbetskamraterna.
När du sedan vill ha en förklaring så vill ingen prata med dig. Du fattar ingenting…
Detta är vad vi i Grundforsbyggets jaktklubb i Västerbotten fått erfara det gångna 1,5 året.

Jaktlag blev av med älgjakten – statliga Sveaskog får skarp kritik

Plötslig uppsägning

Den 20 december 2018 damp det, helt utan förvarning, ner en uppsägning av vårt jaktarrende på den Sveaskogsmark vi jagat älg och småvilt på sedan 1970-talet.
Ingen från bolaget hade kontaktat oss innan uppsägningen.
Anledningen som Sveaskogs klövviltsansvarige i Västerbotten angav i den medföljande motiveringen var att vi under ett antal år skjutit för få älgar. Trots att det detta år var 24 lag i vårt älgskötselområde som hade sämre måluppfyllnad.

 

Total urspårning

Efter en träff på Sveaskogs kontor i Umeå fick vi till slut ett nytt kontrakt. Ett kontrakt vi aldrig hade fått om vi inte efter inrådan spelat in samtalet.
Det statliga bolagets tre representanter lovade vid mötet ett nytt kontrakt, men höll inte vad man själva föreslog, och ändrade sig inte förrän vi berättat om inspelningen.
Innan jaktsäsongen började kom dock straffet. Sveaskog ansåg att vi var dåliga affärspartners, och skulle inte få förlängt kontrakt.
Vi krävde en förklaring, och efter det så har det totalt spårat ur.

 

Osanna anklagelser

Denna höst har vi inget område att jaga på. Sveaskog påstår via media att vi ”inte följt Sveaskogs riktlinjer”. Vad det är som vi inte följt säger de inte.
Vi har ”vidtagit oacceptabla metoder”. Menar Sveaskog att vi inte får lyfta denna händelse till ytan?
De säger att vi varit ”ovänliga mot såväl tjänstemän samt andra aktörer på Sveaskogs marker”. Att vårt jaktlag ”har svåra samarbetsproblem” och är en ”dålig affärspartner”.
Ingen av dessa anklagelser har vi fått någon förklaring till, och vi påstår att de är direkt osanna.

 

Ortsbor ersätts med gästjägare

I detta nu pågår en smutskastningskampanj mot Grundforsbyggets jaktklubb. Grannlag berättar att Sveaskogs jaktansvarige pressar dem att förvägra några av oss jakt i deras lag.
Medlemmar kastas mitt under säsongen ut från småviltsjakt på grannmarken, för vad händer om någon av oss finns med i rullorna där Sveaskog förvaltar mark?
Kommer fler lag att straffas och bli av med sin jakt?
De tre första veckorna denna höst såldes jakt på marken för upp till 10.000 kronor per dag inklusive fällavgifter till jägare från södra delen av landet. Är det direktiv uppifrån att man ska ersätta ortsbor med gästjägare?
Efter uppehållet erbjuds utvalda jägare att jaga älg gratis. Man betalar fällavgiften, men kan i gengäld sälja älgarna för dyra pengar. Denna typ av erbjudanden är tyvärr inget unikt.

 

Oskyldiga smutskastas

Sveaskogs jaktansvarige i Sverige, Ola Söderdahl, erkänner att han inte vet vad hans medarbetare i Västerbotten har sagt eller gjort, men Söderdahl understryker att han har fullt förtroende för dem.
Att ha fullt förtroende för sina medarbetare är i grunden sunt, men nog vore det väl på sin plats att han undersöker vad som egentligen har skett, istället för att smutskasta oskyldiga?
Söderdahl påstår vidare att de aldrig säger upp lag på grund av låg avskjutning, men det är ju exakt vad de har gjort. När vi i laget sedan protesterade så började smutskastningen.

 

Ointresserade ledare

Vi har kontaktat hela Sveaskogs ledning – vd och flera högt uppsatta chefer samt styrelsen – i hopp om dialog och en rättvis behandling.
Via Umeåkontoret får vi svaret att de säger upp oss ”för att de ska nå de skogliga målen, och att de inte kommer att svara på fler frågor”. Detta kallar Sveaskog för bra kommunikation!
Ingen i ledande funktion är intresserade av att veta sanningen. De har förtroende för sina anställda och stödjer de Umeåanställdas arbetssätt, trots att det bryter mot bolagets uppförandekod och policy utåt. Uppförandekoden är tydlig och finns att läsa för allmänheten på nätet.
I och med detta cementerar ledningen ett dåligt arbetssätt, och eldar på det maktmissbruk och småpåveri som enskilda personer på kontoret i Umeå sysslar med. Vad beror det på?
Sveaskogs varumärke och förtroende är allvarligt skadat, och detta borde landets ledande politiker reagera på.

 

Svepande beskyllningar

Skogsvårdschef Mikael Lundberg hänger ut vårt jaktlag i tv med svepande och allvarliga beskyllningar, utan bevis eller närmare förklaring. Det är oerhört kränkande, och visar på låg moral hos Lundberg. Han borde skämmas!
Det enda vi har gjort är att år efter år målmedvetet ha strävat efter de uppsatta jaktmålen. Sveaskogs ledning måste reagera på detta!
Är detta arbetssätt förenligt med det uppdrag Sveaskog fått av staten? Bolagets metoder undergräver demokratin, yttrandefriheten och det fria ordet, vilka är grundpelare i dagens samhälle. Dialogen mellan bolaget och befolkningen kommer helt säkert att försämras ytterligare.
Hela ärendet är oerhört oprofessionellt skött och måste omgående rättas till.

 

Grundforsbyggets jaktklubb

Greger Thorsson
Christer Klintefelt
Berit Andersson
Kjell Johansson
Jesper Rengård
Christer Moreira Boman
Maria Johansson
Hans Thorsson
Göran Karlsson
Björn Rengård Larsson
Stefan Johansson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.