lördag 15 juni

Opinion

Sveaskog har på ett radikalt och negativt sätt förändrat sin jaktpolicy, anser artikelförfattaren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Vad är det som pågår inom Sveaskog?”

Jag har tagit del av flera artiklar angående Sveaskogs agerande mot Grundforsbyggets jaktlag och tidigare jaktentreprenörer inom området. Utan att ha en förutfattande mening, verkar det mer som det skurit sig mellan Sveaskogs tjänstemän och jaktlaget än att det finns skäl för uppsägning.

Jag har följt Sveaskogs syn på viltförvaltning under många år och måste tillstå att den har förändrats radikalt. Jag har svårt att tro att enskilda tjänstemän kör sin egen agenda (utom i fallet med Grundforsbygget).

Man har givetvis tagit ett beslut från högsta ledningen om att förändra företagets jaktpolicy.

Min fråga är om styrelsen för Sveaskog är medveten om denna radikala förändring gällande viltförvaltningen. Det är ju trots allt svenska folkets skogar, och jag är övertygad om att de inte gillar denna förändring.

 

Svar saknas

Jag har läst Gustav Svensson (vd på Skyllbergs Bruk) skrivelse till Sveaskogs ledning, Hannele Arvonen, där han på 14 punkter beskriver Sveaskogs agerande mot väl fungerande älgskötselområden i Örebro län.

Kontentan i Sveaskogs budskap är att man vill bilda egna älgskötselområden, för att med egen majoritet kunna fastställa avskjutningsmål för älgstammen. Man tycker förstås att områdena har för mycket älg!

Enligt älgskötselområdena i de aktuella områdena har man en vinterstam på fyra till fem älgar per 1.000 hektar, vilket knappast är en jaktbar stam. Finns det dessutom varg i området är ett jaktuttag inte möjligt.

Skrivelsen till Sveaskogs ledning har inte besvarat av Hannele Arvonen utan hon har delegerat den till lokalt ansvarig. Varför har inte hon, i den högsta ledningen för Sveaskog, besvarat ett brev som personligen är ställt till henne?

 

Obekväma jägare

Enligt uppgift kommer Sveaskog från jaktsäsong 2021-2022 att testa en ny jaktportal och betalningsmodell. Det innebär att man inte tecknar kontrakt med jaktlaget utan det blir personliga jaktkort för samtliga medlemmar.

Jag har svårt att förstå anledningen till denna förändring. Leder inte detta till en betydligt större administration för Sveaskog?

Det kan väl inte vara så, att man med förändringen lätt kan göra sig av med obekväma personer som inte bugar och bockar för Sveaskog (tänker då på Grundforsbyggets jaktlag).

Jag hoppas att riksdagsledamoten Helena Lindahl (C) fortsätter att utreda vad som hänt i ärendet och att sanningen kommer fram.

 

Närkingen

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.