Debatt: ”Länsstyrelsens agerande provocerar när jakthundar dödas av varg”

Inventeringssäsongen för stora rovdjur är i full gång och det är dyster läsning för hängivna jägare i Mellansverige. Vargstammens utveckling i Västmanland och södra Dalarna gör att löshundjägare helt tappat framtidstron. 

Västmanland och Dalarna har hyst varg i många år. För löshundjägare i regionen är det inget nytt att jaga i etablerade vargrevir. 

Med ett starkt samarbete över jaktgränserna med telefonkedjor, åtelkameror och avspårning innan jakt, har man hjälpt varandra och gjort sitt yttersta för att minska risken för vargangrepp på sina jakthundar.

Nu när koncentrationen ökar, vargreviren blir fler och mindre till ytan, blir förebyggande åtgärder verkningslösa. Det går inte längre att med hjälp av uteslutningsmetoden dra slutsatser kring var olika grupper av vargar uppehåller när jakt ska planeras. 

Det är helt enkelt så mycket observationer att det blir omöjligt att hitta områden där det går att släppa en löshund.

Fyra angrepp

Ett tydligt exempel är Norns älgförvaltningsområde som sträcker sig från Västmanland och in i Dalarna. Området är cirka 115 000 hektar stort och berörs i dag av åtminstone fyra vargrevir.

En siffra som ofta nämns i sammanhanget, är att ett normalstort svenskt vargrevir är kring 100 000 hektar. Det minsta reviret inom Norns älgförvaltningsområde är inte större än 15 000 hektar. 

När vi snart ska summera jaktsäsongen med löshund 2024–2025, så har det under jaktsäsongen skett inte mindre än fyra dokumenterade angrepp på jakthundar inom Norns älgförvaltningsområde. Tre av angreppen med dödlig utgång. 

Som löshundsjägare blir man uppgiven och nedstämd. Känslan av maktlöshet är påtaglig.

Rent provocerande

När de länsvisa miniminivåerna slopades och miniminivåerna för de olika regionala förvaltningsområdena reviderades, fanns det i jägarled en förhoppning om förändring. Genom inventering har jägarna försökt påverka sin situation. 

Men trots stadigt ökande koncentrationer tillåts ingen licensjakt, med dödade jakthundar som en konsekvens av utebliven förvaltning.

Det blir rent av provocerande när länsstyrelsens inventeringsansvarige i Västmanland står i en intervju för lokala nyheter tidigare i år, och hävdar att ”vargstammen i Västmanland inte kommer att explodera”. Detta trots rekordmånga länsegna föryngringar.

Ingen förändring

Senare under året, vid tiden för att tillkännage årets licensjaktbeslut för varg under 2025, står det klart att det inte blir någon vargjakt i Dalarna. Chefen för viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna står tillsammans med landshövdingen och hävdar i en intervju för lokala nyheter att vargarna i länet är för få för att tillåta vargjakt.

Situationen i Västmanland och södra Dalarna är orimlig, men någon förändring är av allt att döma inte att förvänta sig. 

Länsstyrelsernas agerande och uttalanden blir rent provocerande, när utfallet av årets jakt blev fyra angrepp på jakthundar inom ett och samma älgförvaltningsområde. 

Det finns stora förväntningar på länsstyrelsens agerande och på en förändring inför licensjakten 2026. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
  • Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
    Exempel:
    Fransbygdens jaktvårdsförening
    genom ordförande Kalle Karlsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget