Länsstyrelsen i Jämtland kritiserar en artikel i Svensk Jakt. Och myndigheten får svar av chefredaktör Martin Källberg. Foto: Johnny Olsson

Debatt: Länsstyrelsen i Jämtland svarar om björntilldelning

Det är roligt att Svensk Jakt är engagerade i viltförvaltningen i Jämtlands län och att ni uppmärksammar vårt arbete i er tidning. Det är dock några saker som vi gärna vill att ni rättar i er artikel ”Kritik mot Jämtlands björntilldelning”.

I artikeln skriver ni bland annat att länsstyrelsen i länet inte anser att björninventeringen är värd någonting och använder därför inte resultatet från den. I stället påstås vi använda en gammal och osäker metod. Detta är direkt fel.

Länsstyrelsen grundar sitt licensjaktbeslut på både data från björnobservationer (sammanställt av Jägareförbundet) och spillningsinventeringen som genomfördes 2015. För övrigt anser länsstyrelsen att spillningsinventeringen är väl genomförd, har hög tillförlitlighet och är mycket värdefull för förvaltningen. Detta har länsstyrelsen uppmärksammat vid pressmeddelande för resultatet av björnspillningsinventeringen.

Det är då väldigt olyckligt att Svensk Jakt felaktigt, och utan grund, uppger att länsstyrelsen anser spillningsinventeringen som värdelös.

 

Fällts på skyddsjakt

Artikeln uppger också att tilldelningen för licensjakt efter björn har minskat från 2016 till 2017, vilket är helt riktigt. Här vill dock länsstyrelsen göra Svensk Jakt uppmärksam på att det totala antalet björnar som får fällas är en ökning jämfört med tidigare år eftersom 20 björnar redan fällts genom skyddsjakt under våren 2017 – utöver de 70 björnar som ingår i årets licensjakt. Totalt får alltså 90 björnar fällas under 2017. Det är en ökning jämfört med i 2016. Detta står också att läsa i länsstyrelsens pressmeddelande om licensjakt efter björn 2017.

 

Ruona Burman

Enhetschef, Naturvårdsenheten

Länsstyrelsen i Jämtlands län

 

***

 

Svensk Jakt svarar:

Det är inte helt kristallklart vad länsstyrelsen i Jämtland har för grund i sitt björnjaktsbeslut.

 

”Länsstyrelsen grundar sitt licensjaktbeslut på både data från björnobservationer och spillningsinventeringen som genomfördes 2015”, skriver Ruona Burman i sin replik.

I en annan mening får Svensk Jakt kritik för att tidningen uppgett att myndigheten inte använder spillningsinventeringen som grund för årets tilldelning, utan använder sig av jägarnas björnobs. Det är lite märkligt att länsstyrelsen kritiserar tidningen för det påståendet, eftersom detta är precis vad länsstyrelsen faktiskt har gjort.

 

Vi tar det, i korthet, från början.

Tidigare i år skickade länsstyrelsen i Jämtlands län ut ett pressmeddelande som myndigheten skrivit efter spillningsinventeringen.

I pressmeddelandet framkom att det hösten 2015 fanns 860–880 björnar i länet. Det är ungefär samma antal björnar som vid inventeringen 2006. Det är fakta – säkrad med hjälp av DNA.

Men sedan börjar myndigheten gissa. För länsstyrelsen Jämtland skriver i samma pressmeddelande: ”Vid spillningsinventeringen 2006 var björnpopulationen sannolikt på tillväxt och vid inventeringen 2015 var populationen sannolikt på nedgång. Detta antagande stämmer också väl överens med den så kallade björnobsen.”

Myndigheten tillade att man såg ett behov av att fortsatt sänka björnstammen i länet. Något som även har tagits upp av länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation där delegater har förordat en tresiffrig avskjutning av björnar i höst.

 

Sänker tilldelningen

Nu står det ändå klart att länsstyrelsen väljer att sänka björntilldelningen. Visserligen har skyddsjakten utökats i år och totalt ska 90 björnar skjutas i Jämtlands län.

Den genomförda spillningsinventeringen visade björnstam som låg drygt 200 björnar över det beslutade förvaltningsmålet.

För att minska antalet björnar krävs utökad jakt där fler björnar skjuts än vad som föds.

Men det tycks länsstyrelsen i Jämtland alltså bortse ifrån. I stället går man på vad resultatet av björnobsen säger.

 

Martin Källberg

Chefredaktör Svensk Jakt

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget