Publicerad 4 juli 2017 - 09:48

Den nyligen redovisade spillningsinventeringen visar att björnstammen i Jämtlands län är på ungefär samma nivå som vid inventeringen 2006. Foto: Kenneth Johansson

Kritik mot Jämtlands björntilldelning

Björnstammen i Jämtland är lika stor nu som vid senaste inventeringen 2006. Det visar resultaten från den senaste björnspillningsinventeringen som redovisades i våras.
Ändå anser länsstyrelsen att den jämtländska björnstammen minskar.

Björnarna finns snart överallt i Jämtland. Folk ser dem på motionsspåren, inne i samhällena och kor på fäbodbete går hem ifrån betet för björnarna skrämmer och jagar dem.

Antalet björnar är dessutom långt över mininivån på 300 björnar som Naturvårdsverket fastställt. Antalet björnar vilka finns i Jämtland är enligt den björnspillningsinventering som gjorts 880 björnar plus 65 björnar som rör sig mot Västernorrland.

Ändå minskar länsstyrelsen i Jämtland avskjutningen ifrån 74 som det var i fjol till 70 björnar i år.

 

Värdelös inventering?

Länsstyrelsen i länet anser inte att björninventeringen, som kostade 3.903.000 kronor och där över 5.000 DNA-prover lämnades in, är värd någonting och använder därför inte resultatet från den. Myndigheten använder istället en gammal, osäker metod där de endast kan uppskatta populationen genom inrapporterade björnobsarna under älgjaktens sju första dagar.

 

SLU förordar spillningsinventering

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, skriver på sin hemsida om de bägge inventeringsmetoderna: ”Spillningsinventering är den främsta inventeringsmetoden för björn i Sverige sedan 2001.  Tidigare har man bara kunnat uppskatta (till skillnad från att inventera och beräkna) antalet björnar i länen, bland annat genom de björnobservationer (björnobsen) som rapporteras årligen i Jägareförbundets rovdjursobservationer i samband med älgobsen.”

 

Oförändrat antal

Björnstammen i Jämtland är lika stor nu som vid senaste inventeringen 2006. Det visar resultaten från den senaste björninventeringen 2015 vars resultat redovisades nu i våras.  Ändå anser länsstyrelsen att den jämtländska björnstammen är minskande.

Vi ställde frågor till Niklas Jönsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Jämtland om detta.

 

Naturvårdsverket har fastställt miniminivån till 30 föryngringar i Jämtlands län varje år. Det motsvarar cirka 300 björnar. Förvaltningsmålet i Jämtland är 65 föryngringar per år vilket motsvarar 650 björnar. Vem har bestämt att det ska vara 650 och inte till exempel 400 björnar?

– Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län, svarar Niklas Jönsson.

 

På över tio år har den jämtländska björnstammen inte minskat utan är fortfarande på samma nivå som 2006. Inventeringen 2015 visar på ungefär samma antal björnar som inventeringen 2006. Detta betyder att Jämtland hade mellan 860–880 björnar hösten 2015. Samt 65 björnar som delades med Västernorrland. Har inte länsstyrelsen misslyckats i ert uppdrag att förvalta björnstammen i Jämtland?

– Beror på hur man ser det. I renkalvningsområdet minskar björnstammen. Men i östra delen har den ökat. Men totalt för hela länet har björnstammen minskat.

 

Vidare anser länsstyrelsen att björnstammen är minskande på grund av björnobsarna under de sju första dagarna av älgjakten har minskat i rapportering. Många av de jägarna jag pratat med anser att det spelar ingen roll om de rapporterar in björnobsarna då de menar att länsstyrelsens personal inte bryr sig utan laborerar med siffrorna som ni vill. Stämmer det?

– Nej. Björnobsen har minskat därför anser vi att björnstammen minskat. Jägarnas observationer för björn är väldigt viktig för länsstyrelsen och ligger till grund för licensjaktbeslut.

 

Men enligt spillningsinventeringen har länets björnstam inte minskat. Länsstyrelsen anser ändå att björnstammen har minskat, detta för att antalet björnobservationer minskat de sju första dagarna under älgjakten. Men om nu jägarna har ledsnat och inte rapporterar in så går ni väl på fel uppgifter trots björnspillningsinventeringen?

– Ja så kan det vara. Jägarna måste rapportera in björnobsarna, menar Niklas Jönsson.

 

”Behov av att minska björnpopulationen”

På länsstyrelsen Jämtlands hemsida skriver myndigheten: ”Länsstyrelsen ser fortsatt behov av att minska björnpopulationen. Hur björnspillningsinventeringen kommer att påverka tilldelningen för licensjakten är dock för tidigt att säga. Länsstyrelsen och viltförvaltningsdelegationen i Jämtland kommer att se över förvaltningsmålen.”

 

”Det måste till en ökad avskjutning”

Men med årets björntilldelning på 70 björnar finns sannolikt små, eller kanske inga möjligheter att minska Jämtlands björnstam.

Lars Svensson vid sina charolais-kor och kalvar som björnarna skrämt hem till gården.
Foto: Per Andersson

Lars Svensson från Revsund driver gården Sunnestbyns charolais och är ordförande i den lokala LRF-avdelningen och han har sett hur björnarna ökat år från år. Han är kritisk till länsstyrelsens blygsamma björntilldelning.

– Nu i år kan jag inte ha korna på sommarbetet uppe på fäboden. Björnarna har redan skrämt hem dem en gång ifrån sommarbetet. Jag har fått en kviga så illa skadad en gång när björnarna skrämde mina djur så att den fick skjutas. Det måste till en ökad avskjutning på björn, inte minska den, säger Lars Svensson.

 

Per Andersson

Björninventering

”Den bästa hittills”, sa Jonas Kindberg som är forskare vid Skandinaviska björnprojektet i samband med att länsstyrelsen skickade ut ett pressmeddelande om resultaten från spillningsinventeringarna på björn i Jämtland och Västernorrland.
”Det stora antalet insamlade spillningsprover med hög kvalitet ger ett mycket bra underlag för beräkningen av antalet individer”, fortsatte Jonas Kindberg i samma pressmeddelande.
Det är också han som har gjort beräkningarna av björnstammens storlek i länen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Senaste från Annonstorget

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Hund
  Är dyr hundmat bättre än billig?
  Quiz
  Känner du igen fåglarna?
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay

   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se