fredag 14 juni

Opinion

Länsförsäkringars skogsbolags priser på jakten får marknaden att skaka, och debattören hoppas att ägaren tar sitt ansvar för en levande landsbygd. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Länsförsäkringar behöver ta ansvar för jakt och skog”

REPLIK. Jag blir upprörd av att veta att den kategori människor som håller landsbygden levande genom att bo och verka där måste flytta på sig på grund av höga arrendepriser för jakten. Är det ren girighet eller är det bara oförstånd som bidrar till en sådan sorglig utveckling?

Jag läser i debattartikeln Gamla jägare tvingas bort från Länsförsäkringars marker om så höga jaktarrendepriser så att de med låga inkomster måste sluta jaga för att de inte klarar av att betala så kallade ockerpriser.

Prisledande i Mellansverige runt Dalälven tycks vara Länsförsäkringsägda Hällefors Tierp skogar AB med priser som får marknaden för jakt att skaka i sina grundvalar.

De övriga skogsägarna tycks ännu hålla emot och heder till dessa, som tycks överleva utan ockerpriser.

Feta plånböcker

Vi får avvakta och se hur ägaren agerar när deras kunder slutar att teckna nya försäkringar. För som jag tolkar det så är Länsförsäkringar för en levande landsbygd och är kända för sin omtanke om densamma.

Jakt ska vara etisk i alla avseenden och inte styras av enbart priser som leder till ett överdrivet utnyttjande av de vilda djuren. Inte heller ska den bidra till att de med feta plånböcker trycker undan de lokalt boende samt skadar både etik och moral.

I örat

Det är min förhoppning, att skogsägaren tar sitt ansvar och tar ledningen för sitt skogsbolag i örat när det gäller både prissättning och skogsskötsel.

Skog och jakt är inget som mår bra av enbart kvartalsbokslut.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.