Pengar från Viltvårdsfonden, som administreras av Naturvårdsverket, kan användas för att transportera bort och destruera den döda valen på Öland. Foto: Erica Lindquist och Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Jaktvårdsavgiften ska inte finansiera samhällskostnader”

När Viltvårdsfonden ska användas för att finansiera bärgning och destruktion av en strandad val har det gått för långt. Det är ytterligare ett exempel på hur jägarnas pengar används som en förtäckt skatt för att finansiera kostnader som borde bäras av samhället.

Det var inte länge sedan jag skrev en debattartikel om att Viltvårdsfonden inte ska politiseras, med hänvisning till att miljoner av jägarnas egna pengar används till att finansiera pseudovetenskap.

Det är därför till min stora förvåning jag läser Svenskjakt.se som berättar att flytten samt destruktion av denna val ska finansieras av jägarna!

Ni läste rätt!

 

Jägarna betalar

Lokalpolisområdeschef i Kalmar som samordnar operationen, säger följande i en artikel i Svenska Dagbladet: ”Det kostar en hel del och det täcks av Viltvårdsfonden”.

Med andra ord ska Sveriges samlade jägarkår finansiera bärgning samt transport av en tio till femton ton tung knölval, som ska köras bilvägen från Öland till Danmark för destruktion i en särskild anläggning.

 

Vind för våg

Detta är ytterligare ett bevis på att jägarnas egna pengar används vind för våg. I stället för att vara en viltvårdsavgift används det som en förtäckt skatt för att finansiera kostnader som borde bäras av samhället.

Därför lyfter jag återigen samma fråga som jag dryftade i min förra debattartikel och det är, vad f-n får vi för pengarna?

Att bygga förtroende för en avgift tar lång tid, men det tar bara ett ögonblick att rasera det. Genom att dela ut pengar till höger och vänster på det här sättet så är förtroendet redan förbrukat.

 

Spräng kroppen

En rimligare lösning hade varit att låta Försvarsmakten bogsera ut valen på öppet hav och sedermera helt enkelt spränga den så att valkroppen fick återgå till ekosystemet.

Men varför nyttja dessa resurser när jägarna kan betala för kalaset?

 

Fredrik

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.