torsdag 23 september

Publicerad 3 maj 2021 - 13:10

Kostnaden för den omfattande operationen att ta omhand den strandade knölvalen på Öland riskerar att hamna på jägarna, genom Viltvårdsfonden. Foto: Erica Lindquist

Jägarna riskerar få betala när knölval bärgas

Premium

UPPDATERAD ARTIKEL. Jägarna får betala för bärgning, transport och destruktion av den stora knölval som strandat på sydöstra Öland. Pengarna tas ur Viltvårdsfonden, såvida inte Naturvårdsverket hittar ett alternativt sätt att finansiera operationen.

I mitten av april siktades en död val i vattnen utanför Hoburgen på Gotland. Några dagar senare strandade det som visade sig vara en stor knölval vid Mellby på sydöstra Öland.

Sedan dess har diskussioner om vad som ska göras med valen pågått. Något som landade i att Polisen, Naturvårdsverket, SVA och Naturhistoriska riksmuseet beslutade att valen ska bärgas och transporteras till en förbränningsanläggning för destruktion.

En operation som pågår när den här artikeln skrivs.

 

Strandad val i sjöfågeljaktvatten

Möjliga alternativ

Och det är jägarna som riskerar att få stå för notan, hur stor nu den kan komma att bli.

– Jag kan inte svara på det, för en sådan här stor val har inte tagits om hand på det här sättet så länge jag varit på Naturvårdsverket. Men det är ett sådant speciellt fall att vi håller på att titta på alternativa finansieringsmöjligheter, säger Per Risberg, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Om det innebär att kostnaden till slut hamnar på Viltvårdsfonden, eller något annat statligt konto, eller till del på fonden, kan Per Risberg inte säga i nuläget.

– Vi får återkomma om det.

 

Enligt förordning

Valar tillhör statens vilt och hur de ska tas om hand och hur det ska betalas regleras i jaktförordningen. Något som uttrycks i paragraf 40 a, där det sägs:

”Ersättning får lämnas ur viltvårdsfonden för Polismyndighetens kostnader för att eftersöka eller på något annat sätt spåra, döda eller omhänderta djur av sådan art som avses i 33 §…”

Och i paragraf 33 räknas arterna det handlar om upp. De som vanligtvis kallas för statens vilt. Där återfinns tillsammans med många rovdjur, sällsynta fåglar, en mängd rovfåglar också valar.

 

Kritisk ordförande

Torbjörn Larsson. Foto: Lars Nilsson

Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson skräder inte orden när han kommenterar att jägarna riskerar att stå med slutnotan för valoperationen.

– Ja, det står i jaktförordningen, men bara för att man kan betyder inte det att man måste. Vi kan väl i alla fall vara överens om att den där valen inte har något att göra med svensk jakt och viltvård.

Enligt Torbjörn Larsson är bara det att Naturvårdsverket överväger att lägga kostnaden på Viltvårdsfonden, ytterligare ett exempel på hur omusikaliskt verket är.

– Förbundet säger tydligt nej till att jägarnas pengar ska gå till att forsla bort en val. Det borde inte vara svårt för de ansvariga på Naturvårdsverket att förstå.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram