Den stora knölvalen som har strandat på sydöstra Öland beskrivs som ett unikt fynd. Foto: Erica Lindquist

Strandad val i sjöfågeljaktvatten

Premium

Ölänningen och eftersöksjägaren Erica Lindquist är van vid att rycka ut för att ta hand om både det ena och det andra som förolyckats på vägarna, men att hon alldeles intill sina sjöfågeljaktvatten skulle få fotografera en död knölval hade hon aldrig kunnat tro.

Erica Lindquist.

I mitten av april observerades en död val utanför Hoburgen på Gotland. Sedan dess har det varit nordostliga vindar och valen har drivit söderut.

På måndagen hittades den strandad på sydöstra Öland, intill Mellby, och händelsevis också alldeles invid där Ölandsjägaren Erica Lindquists jagar sjöfågel. Av experter bestämdes den omgående till att vara en knölval.

Erica kunde förstås inte låta bli att ta familjen med för att studera det synnerligen ovanliga fyndet, och även om valen gått på grund en bra bit från stranden, beskriver hon det som en spektakulär syn.

– Det var rena folkvandringen till stranden. Många är förstås nyfikna, men det gick inte att komma nära valen. Men man kan nog ta sig ut till den i vadarstövlar, så långgrunt är det, säger Erica Lindquist.

 

Slabbigt göra

Och det är möjligt att hon får göra ett försök. Mörbylånga kommun har tillsammans med polisen fått ansvar för valen och om prover ska tas av SVA, vilket det talas om, kan eftersöksjägarna i NVR komma att engageras för att hjälpa till.

– Det blir i så fall rätt slabbigt. Trots att den låg rätt långt ut kändes lukten redan. Men så klart är det intressant, säger Erica Lindquist.

Experter beskriver händelsen som mycket speciell. Bara att en så stor val befinner sig i Östersjön sägs vara unikt, och att undersöka den för att få veta mer är också av internationellt intresse.

 

En bjässe

Hur stor är då den strandade knölvalen? Ja, Ölandsbladet tar lokala förhållanden till hjälp när de beskriver bjässen. Ungefär hälften så lång som Segerstads fyr, vilket innebär tio–tolv meter inklusive stjärtfenan.

Det förekommer att knölvalar, som finns i alla jordens oceaner, observeras i svenska vatten, men att de letar sig in i Östersjön är mycket ovanligt. Knölvalen tillhör bardvalarna och kan enligt Wikipedia som vuxen mäta ungefär 15 meter och väga 36 ton.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev