En eftersöksjägare i Oskarshamn attackerades i samband med avlivning av ett trafikskadat rådjur. Foto: Boo Westlund

Eftersöksjägare fick bilen förstörd

Eftersöksjägaren som precis skulle avliva ett mycket svårt trafikskadat rådjur blev kallad mördare och fick bilen förstörd. Polisen i Kalmar län tar det inträffade på stort allvar och betecknar händelsen som skadegörelse, alternativt framkallade av fara för annan.

Jägaren kallades i onsdags kväll ut på ett eftersök i trakterna av Oskarshamn där ett rådjur blivit påkört. Något eftersök i egentlig mening behövde han inte göra, då djuret låg svårt skadat i vägdiket.

Just när han var på väg att avliva det plågade rådjuret passerade en bil där passageraren som hängde ut genom sidorutan ropade mördare och kastade ett föremål som krossade bakrutan på jägarens bil.

Inom eftersöksorganisationen i Kalmar län har man bestämt att jägarna så långt det är möjligt ska vara anonyma. Inte minst mot bakgrund av vad som drabbade den unge jägaren i Värmland som tog hand om en trafikskadad varg.

 

Utbildade jägare

Länsansvarig eftersöksjägare är Germund Eriksson. Genom honom låter den utsatte jägaren hälsa att han inte är skärrad, men att han tycker det är ledsamt att människor inte förstår att jägarna är ute för att minska lidandet hos i många fall svårt skadade djur.

– Det är naturligtvis viktigt att samhället och allmänheten visar förståelse för arbetet vi gör för att ta hand om skadade djur, eller konstatera att de är oskadda, säger Germund Eriksson till Svensk Jakt.

Han menar att ingen behöver tveka när det är eftersöksjägare i tjänst som befinner sig vid vägen.

– Vi har varselvästar med ID-nummer. Vi är också utbildade i hur vi ska agera och vad vi ska säga vid kontakterna med allmänheten, som många gånger undrar vad vi håller på med, fortsätter Germund Eriksson.

 

Vanligare händelser

På polisen i Kalmar län ser NVR-ansvarig polis Mats Berg mycket allvarligt på vad som drabbade eftersöksjägaren. Han säger att det inte är ofta liknande incidenter inträffar, men tycker att det blivit vanligare på senare år.

– Ja, vi har haft ett par otrevliga händelser den senaste tiden. Jag tror det beror på okunskap, människor förstår inte att vi är ute för att ta hand om skadade djur. Att jaktmotståndarna har fått mer luft under vingarna kan också vara en bidragande orsak, säger Mats Berg.

Polisen betecknar onsdagens händelse som skadegörelse, alternativt framkallande av fara för annan. Föremålet kastades från ett fordon som rullade, och jägaren som var fullt upptagen med rådjuret kunde inte notera registreringsnumret.

 

Upprörd polis

– Vi vet inte om avsikten var att träffa jägaren eller bilen, därav den alternativa brottsrubriceringen. Det är förstås mycket svårt att få tag i den skyldige, men jag skulle gärna vilja prata lite med personerna som satt i den bilen, säger Mats Berg och det märks att han är upprörd över händelsen.

– Att utsätta någon som gör en tjänst åt samhället på polisens uppdrag för något sådant här är inte okej, säger han.

Vid sidan av obehaget får jägaren också stå för försäkringens självrisk för den krossade bilrutan. En ordning som Mats Berg vill ändra på.

– Vi har diskuterat den saken redan tidigare och jag kan säga att en lösning är på gång. Att eftersöksjägarna ska hållas ekonomiskt skadelösa när de utsätts för sådant här är egentligen självklart, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev