torsdag 28 mars

Opinion

Statligt jaktkort Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Politisera inte viltvårdsavgiften”

Med anledning av senaste dagarnas storm kring en välriktad ledare i tidningen Jaktjournalen så behöver Jägareförbundet såväl som Naturvårdsverket stå upp för viltvårdsavgiftens och Viltvårdsfondens oberoende från politiska trender.

Det hör till det mest naturliga att den jaktliga avgift som jägare årligen avlägger är till för att främja viltforskning, viltinformation och högre jaktlig utbildning. Det vill säga områden som kommer jägarna och viltet till gagn.

Att på det sätt som Naturvårdsverket delat ut jägarnas pengar till politiserad forskning inom ett forskningsområde, som av många är betraktat som pseudovetenskap, långt ifrån naturvetenskap, är en farlig väg att gå.

Vad blir nästa forskningsområde som ska få del av pengarna, ”astrologins påverkan på viltstammarna”? Eller ännu värre, ren jaktfientlig forskning?

 

Bolagen kan betala

Än mer anmärkningsvärt är skogsbolagens reaktion på det hela, som i sin iver att godhetssignalera försöker smutskasta fri press och politisera jägarnas pengar.
Om nu denna forskning är så viktig, så föreslår jag att bolagen i fråga själva donerar pengar till den, i stället för att bedriva påverkan för hur jägarnas pengar ska förslösas.

 

Raserar förtroende

Men om vi lyfter blicken bortom de senaste dagarnas brus, så har det satt fokus på en väldigt viktig fråga, som blivit ännu viktigare nu när Miljöpartiet har lyckats haverera ett väl fungerande system för finansiering av jaktspecifik forskning och verksamhet.

Det är frågan ”vad f-n får vi för pengarna”?

Att bygga förtroende för en avgift tar lång tid, men att rasera förtroendet går på bara ett ögonblick.

Genom att dela ut pengar till höger och vänster på det här sättet är vi förmodligen redan på gränsen till ett raserat förtroende för viltvårdsavgiften och Viltvårdsfonden.

 

Fredrik

Fotnot. Svenska Jägareförbundet har gjort ett uttalande i frågan, vilket finns att ta del av här.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.