tisdag 28 maj

Opinion

Jägareförbundet behöver klargöra vilken roll organisationen spelar i samhället, skriver debattören.

Jägareförbundet behöver klargöra vilken roll organisationen spelar i samhället, skriver debattören. Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Jägareförbundet behöver öka sin synlighet”

Utanför jaktens och jägarnas sfär är Svenska Jägareförbundet relativt okänt för de flesta och förbundets samhällsroll förblir diffus. Det är hög tid för Jägareförbundet att gripa tag i initiativet och tydligt förklara sin organisation och den viktiga roll de spelar i samhället.

För närvarande associeras Jägareförbundet främst med jägare, och det är inte rimligt att lägga ansvaret för detta enbart på medlemmarna. Det vilar inte på deras axlar. Förbundsledningen har nu en central roll att fylla genom att öka sin närvaro och synlighet i mediabruset.

Mer än bara varg

Självklart bör Jägareförbundet värna om medlemmarnas intressen, men i en tid då medlemsantalet minskar och förbundets verksamhet är okänd, är det inte optimalt att fokusera på vargfrågan som det primära budskapet.

Vårt fokus bör i stället vara att klargöra vilken nytta vi faktiskt gör i samhället och sträva efter att vinna stöd från en bredare opinion.

Detta uppnås inte genom slutna dörrar med ministrar. Även om en minskad vargpopulation skulle vara gynnsamt för medlemmarna, är det inte den mest effektiva vägen för att skapa sympatisörer.

Vi måste först och främst kommunicera vår samhällsroll och vår verksamhet.

Ledningens ansvar

När vi har framgångsrikt förmedlat vårt budskap om vår roll och funktion kan vi på ett trovärdigt sätt diskutera de förbättringar som är nödvändiga för att stödja vårt arbete, inklusive eventuella förändringar av vargpopulationen.

Men vi måste börja i rätt ände. Detta ansvar vilar helt på ledningen inom Svenska Jägareförbundet.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.