Vi jägare behöver visa på allt positivt vi gör för vilt- och naturvård och vi kan gärna ta i så vi nästan spricker, anser skribenten.

Vi jägare behöver visa på allt positivt vi gör för vilt- och naturvård, anser skribenten. Foto: Kenneth Johansson

Debatt: ”Inför skottpengar på jantelagen”

Uttrycket ”eget beröm luktar illa” och som används som rubrik i en insändare av Erik Nyman på svenskjakt.se, är att betrakta som en av de mer extrema och destruktiva tillämpningarna av jantelagen.

Det är ledsamt att jantelagen fortfarande visar sitt fula tryne, den lag som säger att man inte får sticka ut och tro att man är bättre än andra på något sätt.
Vi jägare behöver visa på allt positivt vi gör för vilt- och naturvård och vi kan gärna ta i så vi nästan spricker. Unga jägare som är uppvuxna med sociala medier ska uppmuntras att med stolthet berätta om sina egna jaktupplevelser och viltvårdsinsatser på dessa plattformar.

Detta utan att behöva vara rädda för att någon surgubbe från de egna leden har synpunkter på att de med all rätt faktiskt berömmer det de själva har gjort.

 

Lyfter det fina

Några av oss är aktiva på sociala medier. Vi försöker föra en saklig debatt och lyfta fram allt bra vi gör när många tycks tror att vi är rovdjurshatande lustmördare.

Något som inte är en lätt uppgift, för är det något jaktmotståndarna är bra på så är det att upphöja och ge offentlighet åt det de själva har gjort för att motverka jakt och jaktintressen.

För oss initierade och jaktkunniga är det ofta hårresande hur lite de som kallar sig för jaktmotståndare i debatten vet om jakt och viltvård.

 

Vi ska berömma oss

Vi ska berömma oss själva så mycket vi kan och vara stolta över det vi gör. Att börja trycka ner varandra med hjälp av jantelagen är destruktivt och gynnar bara jaktmotståndarna.

Erik Nyman, när du knackar på hos Sankte Per och han frågar vad du egentligen har gjort för gott i jordelivet, kommer du då att berätta hur mycket du lagt kollektbössan eller bidragit med till hjälporganisationer? Eller blir ditt svar ”eget beröm luktar illa”?

 

Johan Hamilton

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.