fredag 14 juni

Opinion

ILO 169 handlar om att tillförsäkra urbefolkningen markerna. Något som kan komma att påverka fjälljakten på ett högst märkbart sätt, enligt Jägareförbundet. Foto: Jan Henricson

Renmarkskomitténs utredning av vem som ska ha rätten till jakten och fisket i fjällvärlden engagerar många. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Gör landet en tjänst och avgå, Runesson”

Ända sedan Renmarkskomitténs tillkomst har jag följt de olika turerna om vad som bör gälla när det kommer till vilka som har rättigheter till jakt och fiske ovan odlingsgränsen. Jag har ofta förvånats över den lösmynthet som präglat dess ordförande. 

Det verkar som om Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson slänger ur sig teståsikter för att se hur dessa uppfattas. Resultatet har oftast blivit upprördhet hos olika grupper som på intet sätt bidragit till att skapa respekt för kommittén. 

Jag är helt ense med Älghundsklubbens Matts-Olof Mattsson, Runesson borde avgå. Hur kompetent han än synes vara. Kompetens och gott omdöme kommer inte alltid tillsammans. 

Naivt uttalande

Eric M Runessons egen kommentar till huruvida han är jävig eller inte är närmast naiv. Likaså kommentaren till att han inte utsett sig själv. Samma sak gäller ”jag har inte bedömt mig som jävig eftersom jag inte satt med som domare i Girjasmålet”. 

Ett anmärkningsvärt uttalande av en domare. 

Stöttar kollegor

Vi har i Sverige haft många förslag om förbud att tillhöra vissa sammanslutningar just med tanke på existerande tystnads- och hederskulturers framväxt inom vissa sammanslutningar. 

Domarkåren liksom andra yrkessammanslutningar är naturligtvis inte annorlunda i detta avseende, man stöttar sina kollegor. 

Runessons agerande har från första dagen oblygt visat att han stöttar Girjasdomen. 

Tonalitet saknas

För en lekman framstår det som att Girjasdomen, för att använda Runessons uttryck, saknar ”tonalitet”, eftersom hänsyn till andra folkgrupper som levt och verkat i området i hundratals år inte beaktas över huvud taget, samer inbegripna. 

För att inte tala om äganderätten, som i alla övriga sammanhang gäller för rättigheter över ett markområde. 

Runesson säger sig inte vara emot en debatt men i nästa andetag påpekar han vilken debatt han vill ha. 

Gör landet en tjänst

Det är mycket ”jag” i Eric M Runessons värld. Han hänvisar till politikens lagliga begränsningar, men verkar helt glömma att det är politiken som sätter lagarna. 

Själv ser han till och med gärna att lag stiftas för att skydda hans partiskt framställda förslag till lösning på den nu så infekterade fjälljaktfrågan. En infektion han själv starkt bidragit till: 

Gör dig själv och landet en tjänst, Eric M Runesson. Avgå!

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.