
Labradorens ben svullnade upp och hunden blev allmänt dålig efter att ha fått en tagg i tassen. ”Jag fick vänta tre timmar på att ens få komma in på mitt akutbesök. Det enda som gick blixtsnabbt var att ta betalt”, skriver debattören om ett kostsamt veterinärbesök. Foto: Privat
Jag vill berätta om tre veterinärbesök på två dagar och en natts vakande med en riktigt dålig hund. Det började med hälta, som behandlades med smärtstillande av förste veterinären.
Väl hemma från veterinären övergick hältan i kraftig svullnad av hela benet, hög feber, kräkningar, vinglighet och klart försämrat allmäntillstånd inom loppet av några timmar.
Jag kontaktade akutsjukhusen men ingen hade möjlighet att ta emot oss. Dagen efter fick vi den hjälp vi behövde på Södra djursjukhuset och där hade vi dessutom turen att få den bäst tänkbara veterinären.
Men, jag måste ändå reflektera över hur veterinärvården ser ut i dag. Detta handlar inte om veterinärerna och alla andra duktiga medarbetare på klinikerna. Däremot handlar det om ägandet och ägarna.
Helt tydligt är att det primära för de stora veterinärkedjorna är pengar. Omsorgen om djur och människor, djurägare såväl som anställda, har placerats i baksätet. I framsätet sitter numera marginaler, avkastning och ekonomisk vinning.
Som det ser ut är det en klar överbelastning på klinikerna med för många kunder/djur, för lite tid, dåligt utrymme för att hantera akutpatienter, uppenbarligen alldeles för stor arbetsbörda på de anställda, samt extremt långa väntetider för kunder.
Själv väntade jag i tre timmar på att få komma in på akutbesöket. Runt mig i bilar på parkeringen satt massvis med folk med sjuka djur och väntade. Om alla velat vänta inne på kliniken hade de absolut inte fått plats i väntrummet.
Det enda som gick blixtsnabbt var att ta betalt. Direkt vid ankomsten, innan hunden ens hade satt en tass på kliniken, drogs ett förskott på 3 000 kronor på kreditkortet.
Blanketter fylldes i avseende försäkringsuppgifter, hur regleringen av betalningen skulle ske samt diverse friskrivningsklausuler för kliniken.
Men nu, så här 38 000 kronor senare, har min jaktlabrador Tjockis fått tassen opererad och är hemma med ett fint bandage.
Tre veterinärbesök, en felaktig diagnos med därav följande fel behandling (som man fortfarande betalar fast det var helt verkningslöst och snarare förvärrade situationen) plus en heldag på akutklinik med därav följande operation.
TRETTIOÅTTA TUSEN KRONOR! För att hunden har trampat på en tagg? Är det verkligen rimligt?
Och så väntetiden uppe på det? Ska man behöva vänta en halv dag för att komma in på en akuttid?
Eftersom hunden kommer in akut betalas en akutavgift, plus 55 procents prispåslag på åtgärdar som ju redan är högt prissatta.
Är det verkligen rimligt att ta extra betalt för något som absolut inte behandlas akut, utan snarare behandlas när det finns en lucka i det för övrigt tighta schemat?
De enda som tjänar pengar på detta är ägarna till veterinärklinikerna och försäkringsbolagen. Omsorg om djur, djurägare och anställda finns inte längre. Nu är det endast 20 procents vinstmarginal som gäller.
Det går inte att låta bli att tänka på hur många djur som avlivas i onödan eller går med obehandlade sjukdomar och smärta för att ägarna inte har råd med veterinärvård och dyra försäkringspremier. Jag skulle tro att det rör sig om en hel del.
Jag är glad för hjälpen jag fick. Glad för veterinärer och övriga anställda som sliter för våra djur.
Men jag är förbannad på försäkringsbolagen som låter det passera och låter djurägarna betala genom högre premier.
Och jag är rejält förbannad på de riskkapitalister som ju tar noll och ingen risk, men ändå gör jättevinster på våra sjuka och skadade djur.
Lotte Lydeking
Delta i debatten
- Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se
- Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
- Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
- Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
- Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
- Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.
- Debattartiklar som skrivs i organisationers, myndigheters, politiska partiers, etc, namn måste också undertecknas av en företrädare.
Exempel:
Fransbygdens jaktvårdsförening
genom ordförande Kalle Karlsson