torsdag 30 mars

Opinion

Debatt: Fi: ”Jakten är präglad av maskulin norm”

Margarethe Kuhn Müntzing (Fi).

Inför valslutspurten bjuder Svensk Jakt in alla partier att skriva en debattartikel som adresserar frågan ”Varför ska man som jägare rösta på ert parti?”
Idag är det Margarethe Kuhn Müntzing (Fi) som har ordet.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 4 september 2014 - 06:05

Äntligen är hösten här, luften är hög och klar och marken är kantarellgul. Många av oss längtar ut och vi gör skogen till vår. I skogen står tiden still och känslan av frihet kan infinna sig bara med en inandning. Det finns dock tider på året då friden kan störas, inte bara för oss friluffsare utan även för de vilda djuren – jakttider.
I Sverige är det ungefär 300.000 personer som varje år betalar jaktkort. Många jägare är i skogen samtidigt och för den som hellre vill plocka svamp än ripa kan det vara bra att känna till detta så skogspromenaden blir trygg.
Jakt är något som alla har en åsikt om. Jägare är ingen homogen grupp så även där finns olika åsikter om hur det ska jagas och hur omfattande jakten ska vara.
Som politiker förväntas även jag att tycka något men det är inte enkelt. Å ena sidan har jag mitt partis gemensamma politik angående djurrätt att se till. Å andra sidan tvingas jag inse att jaktfrågan är så komplex att vårt parti som är relativt nytt och utan ekonomiska resurser inte har haft möjlighet att prioritera den frågan ännu.

Ingen oinskränkt rätt
Att jakt inte får inskränka på människors möjlighet att vistas i skogen är vi nog alla överens om, och att människans möjlighet att dominera inte betyder oinskränkt rätt att döda andra varelser är vi också överens om.
Djurens väl är centralt för medlemmarna i Fi, och det omfattar både tama och vilda djur.
Av Agrias statistik från 2010 kan utläsas att ungefär 200 hundar sätter livet till varje år under jakt. Vanligast är attacker av vildsvin, men även varg, björn och lo hamnar i slagsmål med dödlig utgång för hunden.
Alla skadade och dödade hundar anmäls inte till Agria så det finns ett mörkertal även för hur mycket vilt som blir skadat av hundar.
De allra flesta jägare drivs av ett stort intresse för naturen och vill både sina hundar och skogens djur väl och deras kunnande behövs för att hålla population av det vilda i en balans.
Jakthundar gör även en stor insatts genom att eftersöka djur som blivit skadade i trafiken.

Maskulinitet och jakt
En långsiktig vision om minskad bilism och regler som gör det möjligt att ge mer plats åt vissa djurarter som nu hålls tillbaka på grund av människans självpåtagna rätt att alltid var först i ledet, är något Feministiskt initiativ kommer att verka för.
Hur ska till exempel varg- och lostammen bevaras i samklang med människans levnadsbehov? Ett utökat stöd till bönder så att de kan skydda sina djur från rovdjur kan vara ett av flera förslag.
Att hitta en balans mellan människans och djurens intressen är en evig fråga som vi politiker aldrig kommer att lösa, men vi måste förhålla oss till detta.
En annan sida av saken är maskulinitetsnormen kopplad till jakt. Det är bara cirka sju procent av jägarna i Sverige som är kvinnor. Vi får redan som små på olika sätt lära oss att flickor är samlare och pojkar är jägare.
Det är en norm som många av oss inte längre är bekväma med, och det är en av frågorna som Fi går till val på.
Margarethe Kuhn Müntzing (Fi)
Toppkandidat till Region Skåne

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol på twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.