lördag 25 mars

Opinion

Livet handlar om förändring och då kan ett förbud mot blyammunition föra något bra med sig, anser skribenten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Ett blyförbud ger nya möjligheter”

Det saknar betydelse om det är EU eller svenska politiker som fattar beslutet att förbjuda blybaserad ammunition. Stefan Löfven är säkert glad att EU tog beslutet åt honom. Det betyder att han inte behövde få skulden.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 17 december 2020 - 12:02

Jag uppmanar alla att se saken i ett bredare perspektiv, utan känslor och ilska. Att uppmana till Swexit kommer inte att vrida klockan tillbaka. Inte heller borde det göra det. De som vill ha en Swexit vet inte vad de frågar efter.

Sverige är ett litet land som aldrig skulle klara sig utan EU. Jag vet, eftersom jag kommer från Irland och samma sak gäller där.

De som vill ha Swexit på grund av förbudet mot bly i hagelammunition dömer alla svenskar till en isolerad framtid ekonomiskt, socialt och praktiskt.

 

Möjligheter öppnas

Försäljning av nya bensin- och dieselbilar kommer troligen att vara förbjuden om ett tiotal år. Bly togs bort ur bensin för länge sedan. Jakten har kommit undan med att använda bly flera decennier längre än de flesta kunde förvänta sig.

Jag accepterar argumentet att det kan bli skador på avverkningsutrustning, men det är en överdriven farhåga som enkelt kan fixas med pengar.

Faktum är att problemet öppnar möjligheter för innovationer, kreativa lösningar och jobbskapande företagsamhet. Detta åstadkoms inte av miljöförgiftning eller kollaps av arter.

 

Livet är förändring

Jakt har en fantastisk och stolt tradition, men det gäller att se bortom vad vi har i dag i våra vapenskåp. Livet handlar om förändring.

Detta är en förändring som behövs för att bevara vårt sätt att leva, för oss själva, våra barn och kommande generationer av jägare.

Vi jagar inte med pil och båge längre. Detta är mer av samma mynt, nödvändig förändring vid rätt tidpunkt och av rätt anledningar.

Lösningar kommer i takt med utmaningen. Lösningar som vi alla kan vara stolta över, när den inledande plågan på grund av förändringen har kommits över.

 

Richard Barry

Irland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.