Myndigheterna måste lyssna, annars finns det enligt skribenten en uppenbar risk för att människor tar lagen i egna händer. Arkivbild: Olle Olsson

Debatt: ”En ny Dackefejd hotar”

Man läser överallt om vargangrepp på får, skrämda nötkreatur och om boende i vargland som inte kan leva ett normalt liv. Risken finns att människor tar lagen i egna händer.

På Svenskjakt.se läser jag artikeln ”Ett rop på hjälp” och blir allvarligt bekymrad.

Om inte myndigheterna börjar lyssna på dem som bor och jobbar på landsbygden, för att vi andra ska kunna leva och få mat på bordet, kan det snart bli ett uppror.

 

Våld kan eskalera

Det finns en uppenbar risk att folk tar lagen i egna händer. Vi ser redan nu hur våldet ökat i landet, med skjutningar och knivskurna människor varje dag på nyheterna.
Det mesta börjar i små protester för att sedan eskalera. Dit tycker jag inte att vi ska gå. Men utgången beror på myndigheterna.
Nils Dacke startade bondeupproret mot Gustav Vasa av nästan samma orsak som nu, fast då var det inte varg, utan skatter, plundring av kyrksilver, med mera.

P. Krüger

Dackefejden

Dackefejden var ett bondeuppror mot Gustav Vasa åren 1542–1543, under ledning av Nils Dacke, en bonde från Vissefjärda i södra Småland.

Orsaken till upproret var det starka missnöje som rådde mot kungens försök att stärka centralmakten, något som kändes extra hårt i det tidigare relativt självständiga Småland. Upprorsmännen var främst missnöjda med Gustav Vasas skattepålagor och med den rådande kyrkopolitiken.

Källa: Wikipedia

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.