
Ökad efterfrågan på vildsvinskött och ökade möjligheter till småskalig försäljning kan enligt skribenten snabbt leda till ökad jakt på vildsvin. Foto: Kjell-Erik Moseid
För några decennier sedan klagade skogsägare över stora betesskador från en alltför stor älgstam. I dag har man genom stor avskjutning radikalt minskat älgstammen.
Lättheten att få avsättning av köttet har bidragit. Köttätande svenskar tycker vanligtvis om älgkött.
Sällan på tallriken
I dag är det framför allt jordbrukarna som har stora problem av viltskador, men det handlar om vildsvin.
Men varför finns vildsvinskött så sällan på tallriken hos svenska köttkonsumenter?
Köttet är magert, smakrikt och fettsnålt och ska vid tillagning inte förväxlas med köttet från tamsvin.
Den osäkerhet som råder för hur köttet ska hanteras skulle kunna minska om tv i sin rikligt tilltagna tablå av matprogram, kunde informera mer om denna råvara.
Tyskarna kan
I exempelvis Tyskland finns en stark allmän tradition att njuta av vildsvinskött. Nu är det hög tid för svenskarna att lära sig att hantera denna exklusiva råvara.
En ökad efterfrågan skulle troligen rulla igång hela kedjan – jakt, slakt, distribution, handel – och därmed på lite sikt förvandla detta problem till en resurs.
Yngve Wahlgren
Uppsala