onsdag 22 maj

Opinion

Vargen vet inga nationsgränser och samarbete mellan Sverige och Norge om förvaltningen är därför nödvändig, skriver Dalslandsmoderaterna. Foto: Olle Olsson 7607077513 (c)

Debatt: ”Vargen kräver samarbete över gränsen”

Vargstammen i Skandinavien har med god marginal passerat den biologiska gränsen för långsiktig överlevnad. Ökningstakten har avtagit under det senaste året men vargen sprids nu till Norge. Nu behövs samarbete över nationsgränsen.

Om vargstammen behandlades som en gemensam skandinavisk stam skulle det totala antalet vargar kunna vara väsentligt mindre än idag. Vid den senaste inventeringen uppskattades det att det finns 400 till 500 vargar i Skandinavien.

Riksgränsen utgör naturligtvis enbart en öppen yta för vargen. Men länderna låter riksgränsen utgöra en strikt förvaltningsgräns som inte speglar vargens rörelsemönster. I realiteten fortsätter man att skilja på svenska respektive norska vargar trots att djur, som bekant, saknar nationalitet.

 

Lokalt inflytande

Vi menar därför att en ökad samförvaltning av vargstammen i Sverige och Norge, ett ökat lokalt inflytande och betydligt färre vargar i Skandinavien är nödvändigt.

Vi ansluter oss till det krav som moderater i Värmland nyligen framfört. Frågan är naturligtvis lika aktuell och viktig hos oss i Dalsland. Utgångspunkten bör vara att Sverige och Norge gemensamt fattar beslut om storleken på den gemensamma vargstammen.

 

Gemensamma regler

Den exakta utformningen av samförvaltningen av vargstammen behöver bli föremål för utredning med norska och svenska intressenter. Så kan förutsättningar för gränsöverskridande beslut och förvaltningsnivåer, gemensamma regler och tydliga mål skapas.

Det handlar om hur många vargar som ska finnas, men det handlar även om även om praktiska detaljer som jakttider, möjligheten att jaga varg med hund, eftersök och andra praktiska frågor.

 

Gert Andersson (M), Bengtsfors                  

Jan Johansson (M), Dals-Ed        

Tomas Andersson (M), Färgelanda

Roland Björndahl (M), Mellerud                    

Michael Karlsson (M), Åmål

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.