torsdag 23 maj

Opinion

”Det är tragiskt att ungdomars drömmar om en framtid inom jaktvärlden krossas på grund av arbetsgivares girighet.” Foto: Martin Källberg

Debatt: ”Utbildning i jakt till högt pris”

Jag har i min direkta närhet sett hur unga människor med drömmar om ett yrkesliv inom jakt blir utnyttjade och illa behandlade av arbetsgivare. Det är tragiskt när unga människors drömmar krossas på grund av girighet.

Min son har gått ett gymnasieprogram med inriktning jakt och vilt. Under de praktikperioder som ingått i utbildningen, och även efter denna, har han varit på flera gårdar där förhållandena varit närmast slavliknande.

Boendeförhållanden har varit usla på flera ställen och arbetsuppgifterna har ofta innefattat allt från barnpassning till städning.

 

Många hoppar av

Bland sonens klasskamrater som i år har valt samma inriktning, med praktiktjänst som ett led i vidareutbildning mot viltmästare, har fem av sex ungdomar hoppat av på grund av dessa förhållanden.

Något är rejält fel i den här branschen. Ungdomarna ställs inför orimliga krav utan ordentlig handledning med nästintill obefintlig lön, för att utföra någons ordinarie arbetsuppgifter.

 

Genomlysning behövs

Jag anser att det är tragiskt att ungdomarnas drömmar om en framtid inom jaktvärlden krossas på grund av arbetsgivares girighet.

Min förhoppning är att Svenska Jägareförbundet kan göra en genomlysning av hur den här praktikmarknaden ser ut och lyfta upp missförhållanden.

 

Besviken pappa

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.