onsdag 29 maj

Opinion

I Naturvårdsverkets förslag till regeringen finns ett antal förändringar som inte är bra för viltvården, jakten eller jägarna, anser insändarskribenten.

Står Socialdemokraterna på jägarnas sida när beslut om nya jakttider ska fattas? Det frågar sig insändarskribenten. Foto: Johnny Olsson

Debatt: ”Upp till bevis med jakttiderna, socialdemokrater!”

Vi socialdemokrater står på jägarnas sida, ropar två S-märkta riksdagsledamöter i en debattartikel med samma rubrik. Då är det snart upp till bevis, när regeringen tar beslut om jakttiderna.

Till nästa jaktår som inleds vid halvårsskiftet ska svenska jägare ha nya jakttider att rätta sig efter. Arbetet med förslaget som regeringen har att ta ställning till har pågått under en längre tid. Många organisationer och myndigheter har varit inblandade.

 

Dåliga förslag

I Naturvårdsverkets slutliga förslag till regeringen återfinns ett antal förändringar som inte alls är bra för viltvården, jakten eller jägarna. De är rent av riktigt usla.

Exempel på det är rådjursjakt i februari, allmän jakt på kronhind, älgjakt under brunsttiden, kortad jakttid på kråkfåglar och trut och jaktförbud på ejder.

Dessutom föreslår Naturvårdsverket att Naturvårdsverket och inte regeringen ska besluta om jakttiderna i framtiden. Alla med erfarenhet av hur Naturvårdsverket agerar i jaktfrågor förstår att en sådan ordning aldrig kan bli till gagn för jakten och viltvården.

 

Chans till verkstad

Om de nya jakttiderna ska börja gälla med det nya jaktåret, som börjar den 1 juli, måste regeringen inom kort ta beslut.

Så nu har de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Isak From och Hanna Westerén alla möjligheter att göra verkstad av orden ”Vi socialdemokrater står på jägarnas sida” som de så stolt proklamerar i sin debattartikel.

Kommer regeringen att besluta enligt Naturvårdsverkets förslag, eller kommer den att stå på jägarnas sida?

Jag befarar det värsta.

 

Jägare och viltvårdare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.