torsdag 1 december

Opinion

Socialdemokraterna har ingen anledning att slå sig för bröstet för att ha tilldelat Polisen extra medel för att korta handläggningstiderna för vapenlicenser, skriver debattören Tobias Andersson (SD). Foto:Kjell-Erik Moseid, Sverigedemokraterna

 

Debatt: ”Tragikomiskt när S tar åt sig äran för oppositionens budget”

Det blir tragikomiskt när Socialdemokraterna slår sig för bröstet och hävdar att man tillfört Polisen 50 miljoner kronor för att korta vapenlicenstiderna, när sanningen är att det är tack vare oppositionens budget denna satsning genomförs.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 25 mars 2022 - 06:00

Socialdemokraterna Malin Larsson och Isak From försöker i sin replik på vår debattartikel att rädda det lilla förtroende som finns kvar för S i frågor rörande vapen och jakt.

Sakkunniga valde snabbt att gå i polemik med From och Larsson. Detta genom att konstatera att de båda aktivt utelämnar det faktum att regeringens försök till överimplementering av vapendirektivet träffar jägare, sportskyttar och samlare – inte gängkriminella.

”Jägare och sportskyttar motarbetas av både aktivister och regeringen”

Ett surare liv

Om det vore som så att det på riksdagens bord presenterades ett förslag i vilket regeringen föreslog en minimiimplementering av vapendirektivet, skulle inget parti motsätta sig detta.

Problemet är att regeringen gång på gång, trots riksdagens tydligt uttalade vilja, kommit med förslag som skulle göra livet surare för framför allt jägare och sportskyttar.

Det kommer Sverigedemokraterna alltid att motsätta sig. Hittills har en riksdagsmajoritet återkommande delat den inställningen med oss.

”Sverigedemokraterna förvillar medvetet väljarna om vapen och viltvård”

Lyser med frånvaro

Utöver vapendirektivet så framhäver Larsson och From Socialdemokraternas ”jaktvänliga” politik i en bredare bemärkelse. Men när det blir skapt läge så lyser S alltid med sin frånvaro.

Riksdagen har år efter år legat på regeringen att införa lättnader för jägare och sportskyttar. Bara de senaste åren har vi riktat runt 30 så kallade tillkännagivanden (uppmaningar till regeringen från en majoritet i riksdagen) i dessa frågor.

När regeringen sedan agerat har det varit en direkt konsekvens av att riksdagen tvingat dem – inte för att de genuint önskat att agera.

Ett sådant exempel är lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare, där regeringen valde att agera först efter riksdagens tillkännagivande.

”Vilka politiker är det som vilseleder, egentligen?”

Ett undantag

Att regeringen agerar hör dock till undantagen. I stället har den satt i system att inte lyssna på riksdagen i dessa frågor – vilket syns i allt från den för stora vargpopulationen till oviljan att avskaffa femårslicenserna.

Ett av de största problemen för Sveriges jägare, vilka Larsson och From påstår sig värna, är de långa handläggningstiderna i vapentillståndsärenden.

Sverigedemokraterna vill se att handhavandet helt flyttas till en ny jakt- och viltvårdsmyndighet, utan aktivister som ansvarar för tillståndsprocessen. Samtidigt bör det fastslås en tidsgräns om tre veckor från att man skickat in en korrekt ansökan till svar på ansökan.

 

Vår budget

Larsson och From lyfter positivt nog handläggningstiderna. Vad som därefter blir tragikomiskt är att de slår sig för bröstet för de 50 miljoner kronor som Polismyndigheten tilldelas 2022 för att korta handläggningstiderna.

Dessa medel kommer nämligen Polismyndigheten till handa tack vare vår gemensamma budget med M och KD.

Någon sådan satsning återfanns inte i regeringens budgetproposition, varför det får anses magstarkt att två socialdemokrater försöker ta åt sig äran för det.

 

Lågt prioriterat

Sammanfattningsvis har Socialdemokraterna gång på gång motsatt sig förslag som underlättar för jägare och sportskyttar.

Att de inte ens har koll på vilka förslag de själva tagit fram respektive vilka förslag vi har lagt, visar hur lågt de prioriterar frågorna.

 

Tobias Andersson (SD)
Rättspolitisk talesperson och jägare

 

Fotnot: Härmed avslutar redaktionen debatten mellan Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas riksdagsledamöter för den här gången.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget