onsdag 17 april

Opinion

Socialdemokraterna vill ha en vapenlagstiftning som jägarna kan känna trygghet inför, skriver debattörerna.

Debatt: ”Sverigedemokraterna förvillar medvetet väljarna om vapen och viltvård”

Genom att blanda in vapendirektivet i debatten om viltvård vill Sverigedemokraterna medvetet förvilla väljarna. Förslaget om vapenreglering handlar till syvende och sist om att minska tillgången på vapen som florerar på Sveriges gator och att försvåra för yrkeskriminella i Sverige och i övriga EU – inte att vara ute efter att sätta dit jägare och sportskyttar.

Socialdemokraternas mål är att få på plats en långsiktigt hållbar och rättssäker hantering av viltförvaltningen. Det har mötts av kritik från de högerkonservativa, som i debattartikeln Jägare och sportskyttar motarbetas av både aktivister och regeringen, publicerad på Svenskjakt.se.

Det tycks finnas ett intresse av att måla upp en bild av att vi socialdemokrater struntar i jägarna när inget kunde vara mer felaktigt.

 

Ett föregångsland

Möjligheten till jakt är en viktig del av många människors vardag och stärker landsbygden och håller människor samman. Den kan öka attraktionen att bo på landsbygden och skapa jobb genom kopplingen till besöksnäringen.

Som jägare vet vi av egna erfarenheter hur viktig jakt och en bra viltvård är.

Socialdemokraterna vill att Sverige ska vara ett föregångsland i att förvalta våra naturresurser och viltstammar på ett hållbart sätt. Det är därför vi vill se mer jakt på skarv, säl och vildsvin, som skapar stora skador för lokalsamhällen runt om i Sverige.

 

Bukt med vapenvåld

Man behöver dock kunna ha två tankar i huvudet samtidigt. Vi socialdemokrater vill vända på varje sten för att minska segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi behöver därför minska risken för att legala vapen hamnar i fel händer.

Både Polisen och Säpo förordar en strängare vapenreglering för att få bukt med det grova vapenvåld som gör livet otryggt för så många.
Därför har den socialdemokratiska regeringen sett till att tullen och polisen nu med skarpare verktyg kan omhänderta kriminellas vapen. Det här rör sig om illegala vapen och inte jaktvapen.

Det är förunderligt att Sverigedemokraterna gång på gång lyfter fram Polisens viktiga arbete och vikten av att bekämpa gängkriminaliteten, samtidigt som de helt struntar i att yrkeskriminellas verksamhet är beroende av tillgången på vapen.

 

Kort och lång sikt

Vi socialdemokrater är medvetna om de brister som finns med långa handläggningstider. Därför har Polismyndighetens anslag ökat med 50 miljoner kronor för 2022 – i syfte att förkorta handläggningstiderna i vapentillståndsärenden.

Polismyndigheten har också fått i uppdrag att redovisa hur handläggningstiderna kan effektiviseras. Av redovisningen ska framgå vilket resultat i form av kortare handläggningstider som kan förväntas på kort och lång sikt.

 

Trygga lagar

Vi socialdemokrater vill få till en för alla inblandade trygg vapenlagstiftning som samhället och jägarkåren kan känna trygghet i och lita på.
Jakten ska fortsätta vara en folkrörelse som gör ovärderliga insatser för att förvalta våra viltstammar, minska betesskadorna och säkerställa att trafikeftersök genomförs.

Det är vår avsikt som socialdemokrater att fortsätta värna och stärka den rörelsen.

 

Malin Larsson (S)

Riksdagsledamot och ledamot i Miljö-och jordbruksutskottet med ansvar för jaktfrågorna

 

Isak From (S)

Riksdagsledamot och ledamot i Miljö-och jordbruksutskottet med ansvar för jaktfrågorna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.