fredag 9 december

Opinion

Om det stora skogsbolaget SCA gör verklighet av sina planer på att bygga vindkraftverk innebär det en radikal omdaning av landskapet, skriver debattören. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Storskalig vindkraft en katastrof för jakten”

Om SCA:s planerade vindkraftutbyggnad blir verklighet innebär det en katastrof för jakten. Holmen skog umgås med liknande planer.

Debattartikel på Svenskjakt.sePublicerad 5 juli 2022 - 05:58

P4 Västernorrland och Dagens Industri har rapporterat att SCA vill bygga vindkraft på bolagets marker i stor omfattning.

Enligt Ulf Larsson, koncernchef för SCA, handlar det om mångmiljardsatsningar som skulle kunna producera 65 TWh el årligen. Det motsvarar vad vattenkraften ger idag.

 

8.000 vindkraftverk

År 2020 fanns det 4.330 vindkraftverk i Sverige som producerade totalt 27,5 TWh.

Med den mixen av vindkraftverk, skulle det krävas 10.200 vindkraftverk på SCA:s marker för att producera 65 TWh el.

Eftersom vindkraftverken har blivit effektivare – men också högre och därmed synliga på längre avstånd – kan man anta att det verkliga antalet är lägre. Anta att 8.000 vindkraftverk skulle räcka.

 

Syns överallt

När jag på kartan mäter upp en vindkraftpark som uppfördes på markerna där jag jagar, åtgår det där 110–120 hektar mark per vindkraftverk.

Det betyder att av SCA:s totala markinnehav på 2,6 miljoner hektar, skulle 37 procent förvandlas till vindkraftpark. Från övriga 63 procent mark skulle vindkraft vara synlig i princip överallt.

 

Värre än så

Eftersom SCA:s mark uteslutande ligger i rikets norra hälft och där utgör makalösa 10 procent av all mark, skulle realisationen av sådana vindkraftsplaner betyda en smärre katastrof för jakten, och friluftsliv i stort. Ja, det är till och med värre än så. SCA:s mark är till mycket stor del koncentrerad till mellersta Norrland. Dessutom umgås Holmen skog med liknande funderingar.

 

Radikal omdaning

Vi som lever och verkar där skulle få se en radikal omdaning av landskapet. Vida större och mer ingripande än vad regleringen av älvarna kommer i närheten av.

Det följer dessutom på en lång rad historiska och aktuella tokerier i markförvaltningen: hormoslyranvändning, gigantiskt stora trakthyggen, contortaplanteringar, utdikning av myrmark, monokulturella planteringar och på sina håll markberedning som trotsar allt förstånd.

 

Jägarna bör fundera

En förutsättning för allmogejaktens fortlevnad i Sverige, är att det finns mark som faktiskt inbjuder bredare lager unga killar och tjejer till jakt. Vindkraftparker och modernt skogsbruks avarter gör det inte. Jägarkåren bör börja fundera på detta.

 

Sven Valerio

Riksdagskandidat Alternativ för Sverige och stövarjägare

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget