torsdag 18 april

Opinion

De högljudda inom rennäringen har gått in för att i första hand säga nej till all verksamhet som inte gagnar dem. Neka fjällorienteringar, hundtävlingar, turister både sommar och vinter, med mera, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Oskälig särbehandling av renmarksutredare”

Efter att ha följt Renmarkskommitténs arbete det senaste året förundras jag över hur verkligheten och demokratin blir misshandlad, där också uppdelning av svenskar förordas av i första hand kommitténs ordförande Eric M Runesson.

Fakta om hur områdena har nyttjats under tid är inte sanningsenligt påvisat, men Runessons ”sanningar” framläggs i alla sammanhang.

Alla människor som fanns här under så kallad urminnes tid var tvungna att nyttja skog, mark och vilt på olika sätt för att hålla sig vid liv. Renar jagades allmänt.

I Skaulo, mellan Gällivare och Kiruna, har fornminnen från bronsåldern påträffats i form av boplatser, fångstgropar och begravningsplatser.

Stenåldersbyn i Vuollerim fanns där för 6.000 år sedan. Renskötsel är modernt i sammanhanget.

En särbehandling

Sopas all denna fakta under mattan för att framtvinga fel resultat, i denna odemokratiska process? ”Fakta” hörsammas till största delen från renskötseln, vilka nyttjar samhället och bor på samma sätt som alla övriga svenskar. Varför denna oskäliga särbehandling?

Det är inte demokratiskt att 50 procent av vårt lands yta kan hamna i ett läge där några få renskötselföretagare styr i stort sett vilka som får vara och verka här, där vi alla bott och levt under tusentals år.

Vilken annan företagsamhet kan gynnas och säkerställa sin framtid med ensamrätt på halva Sverige? Detta utan någon konkurrens eller ifrågasättande om lönsamhet, med fullständiga bidrag.

Inga renar

All högljudd klagan på hur renarna störs av alla människor förutom renskötare är oseriös.

Under skotersäsong finns knappt några renar till fjälls. Vintertid ser renskötarna till att renarna under sitt födosök finns där det pågår en mängd mänskliga verksamheter. Runt samhällen, vägar, flygfält, jordbruk, skotrar, lastbilar, bilar, skogsavverkningar.

Plötsligt tvångsavslutas samvaron, till att bli livsfarligt umgänge för renen.

Fråga vandrarna

Sommartid är det riktigt löjeväckande argument som förs fram. Ingen människa till fots kan störa en ren. Mygg, knott och broms stör mycket mer och får renen att till och med springa för att komma undan.

Dessutom flockas renar runt vindkraftverk, runt gruvmiljöer samt efter vägar. Till och med en helikopter utan renskötare stör renarna, alla årstider.

Gör en utfrågning av fjällvandrare, om de har sett renar eller känt att de stört renar i deras näringssök.

Säger nej

De högljudda inom rennäringen har gått in för att i första hand säga nej till all verksamhet som inte gagnar dem. Neka fjällorienteringar, hundtävlingar, turister både sommar och vinter, med mera.

I dag borde också befolkningen i södra landsändan förstå vilken särställning renskötseln har, och som det finns krav på att utöka.

Ögon måste öppnas

Den föreslagna fria företagsamheten inom renskötseln leder till fler ”vilda renar” i dessa områden. Redan i dag ökar renarna sommartid i skogslandet, ingen har råd eller tid att ta dem till fjälls.

Svenska folket måste få upp ögonen för vad som kan hända, att vi som inte är renskötare riskerar att stängas ute från halva landets yta.

Fortsätter denna särbehandling kommer den tjockaste plånboken att styra vilka som får tillträde till Sverige ovan Lappmarksgränsen.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.