torsdag 13 juni

Opinion

På Holmens hemsida om jakt håller man hårt på etiken. Annat är det i verkligheten, anser skribenten, då skogsbolaget anställer jakt på dräktiga älgkor och älgkalvar i djup snö. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Oetisk älgjakt i djupsnö leder inte till samsyn”

Om man på Holmen tror att problemen med betesskador löser sig genom att jaga dräktiga hondjur och några älgkalvar i djupsnö, har man tappat greppet om verkligheten. Däremot kommer skogsbolaget längre från den samsyn man säger sig eftersträva.

På Holmens hemsida om jakt kan man läsa att jägarna förväntas agera ansvarsfullt och etiskt. ”På våra marker ska jakten bedrivas av välutbildade jägare med ett gott omdöme”, skriver man vidare.

Men att jakt på älg i djupsnö med en drevkedja som åker skidor och tjoar för att driva företrädesvis hondjur och älgkalvar framåt – för det var det man hade kvar att fälla enligt skötselplanen – mot passkyttar som står på för ändamålet upplogade vägar tyder inte på ett ansvarsfullt och etiskt sätt att jaga. Än mindre på att jakten bedrivs av ansvarsfulla jägare med gott omdöme.

Respekt för djuren

Till saken hör att jag med flera var på så kallade älgförvaltningsdagar tillsammans med ett flertal personer från bland annat Holmen skog, och det samma vecka som det planerades att genomföras en vinterjakt i djupsnö.

Det pratades om många saker på dessa älgförvaltningsdagar. Bland annat samförvaltning av älg och skog, att nå målen i älgförvaltningen, med mera.

Med på dessa älgförvaltningsdagar fanns också punkten ”Jämställd och inkluderande viltförvaltning”. En av de saker som nämndes där var respekten för de djur vi jagar och etiken i hur vi jagar, men det kanske bara var jag som hörde det?

Totalt huvudlöst

Det som nämns fler gånger än något annat är att vi behöver både få och ha en samsyn, jägare och skogsnäring emellan. Men tror man från Holmens sida att vi kommer närmre en samsyn när bolaget agerar så oetiskt och totalt huvudlöst?

Tror man att problemen med betesskador löser sig bara man jagar dräktiga hondjur och några älgkalvar i djupsnö, har man tappat greppet om verkligheten. Däremot så har man lyckats komma längre från samsyn.

Långt från samsyn

Ännu längre från samsyn kommer man när Holmens viltförvaltare uttalar sig med ord som ”Etiken tycker jag inte ens att man behöver ta upp” eller ”Det är en jakttidsfråga och i södra Sverige pågår jakten för fullt och därför bör vi också kunna jaga”.

Samma viltförvaltare fortsätter: ”Man kan väl vända på det. Hur etiskt är det att släppa vältränade älghundar när det är 20 plusgrader och älgarna kan ha det svårt i värmen?”

Jag kan direkt säga att jag släpper inga hundar överhuvudtaget om det är 20 plusgrader och skulle inte ens komma på tanken att göra det. Underförstått i viltförvaltarens uttalande, så är det något han tydligen pysslar med.

Törs inte stå upp

Hur som helst ställdes jakten i djupsnön in efter att samebyn haft invändningar.

Det var alltså inte Holmen som kom på bättre tankar, och jagas skulle det uppenbarligen och på ett annat ställe lyckades man fälla ett hondjur och en kalv innan samebyn som håller till på de markerna också sa stopp.

Jakten som blev av hördes det inte så mycket om mer än någon notis i en jakttidning i efterhand, och det visar väl att Holmen inte törs stå upp för det man håller på med.

 

Per-Arne Olsson

Jägareförbundet Mitt Norrland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.