Debatt: Naturvårdsverket: ”Viktigt att värna licensjakten på varg”

Förvaltning av varg och älg väcker starka känslor och är viktiga frågor för många människor. Debattartiklar om varg- och älgförvaltningen har senaste tiden duggat tätt. Med anledning av det vill jag försöka förklara Naturvårdsverkets uppdrag och hur förvaltningen utförs kopplat till några frågor som lyfts i aktuella debattinlägg. 

I Svensk Jakt, bland annat i debattinlägget Naturvårdsverket vill hindra jakten på varg, uttryckts tydliga åsikter om hur Naturvårdsverket, med flera myndigheter, utför sina uppdrag och att det bakom beslut i viltförvaltningen skulle finnas egna agendor från myndigheterna.

Styrs av regering

Naturvårdsverkets uppdrag styrs av regeringen och alla våra beslut och vägledningar måste vara inom ramen för gällande lagstiftning.

Politiken, genom regeringen, ger oss i uppdrag att utforma viltförvaltningen i en önskvärd riktning och lagstiftningen sätter ramarna för vad som är möjligt att göra.

”Vad är vårt uppdrag och vad säger lagen?”, genomsyrar vårt dagliga arbete på viltenheterna.

Unik licensjakt

Inom EU är den licensjakt Sverige beslutar om, på en strikt skyddad art som varg, något unikt. Naturvårdsverket ser att det är viktigt att värna jakten som verktyg för att kunna genomföra rovdjursförvaltningen.

När länsstyrelserna och Naturvårdsverket fattar beslut som rör licensjakt inom ramen för lagstiftningen värnas licensjakten så att den kan genomföras på kort och lång sikt.

Vårt uppdrag inom rovdjursförvaltningen handlar om att minska skador och parallellt värna arterna på lång sikt.

Byte av område

I förvaltningen av våra stora rovdjur – björn, varg, järv och lodjur – måste Sverige förutom svensk lagstiftning förhålla sig till EU:s lagstiftning.

I Sverige fattar länsstyrelserna ett flertal beslut årligen kring skydds- och licensjakt på stora rovdjur och många av dessa beslut prövas av domstolar. Att besluten prövas i domstolar är på grund av att de vanligtvis överklagas.

Ett exempel på länsstyrelsebeslut som inte godtagits av svenska domstolar är att byta ett jaktområde/revir för licensjakt på varg efter 1 oktober.

Det är ett exempel som visar att utrymme för flexibilitet är liten angående debattinläggets uppmaning att byta områden under licensjakt på varg.

Skillnader mellan varg och älg 

Vad gäller älg är grunden i våra uppdrag samma som för varg, men eftersom älgen inte är en strikt skyddad art reglerar inte EU:s lagstiftning förvaltningen.

Vi vet att det finns en stor oro för älgstammens utveckling och den avskjutning som har skett kopplat till skador på skog.

Naturvårdsverket förstår den oron. Vi ser inte att älgen som art är hotad, men att det utrymme som tidigare funnits för jakt har minskat betydligt i vissa områden i Sverige.

Flera förslag

I det regeringsuppdrag som nyligen rapporterats till regeringen har vi lagt fram ett flertal olika förslag från Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen.

Det bör finnas olika verktyg för olika lokala behov i att uppnå balans mellan klövvilt och foder. Förslagen vi gett är verktyg för att minska hjortdjursstammarna och för att öka fodermängder i skog.

De förslag som lämnats in är nu politikens uppgift att landa i. Naturvårdsverket ser, enligt vårt uppdrag, att älgjakten har ett stort värde, älgen är en resurs och en viktig del i en framtida klövviltförvaltning. 

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget