onsdag 22 maj

Opinion

Laglydiga och hederliga jägare och sportskyttar behöver inga ytterligare inskränkningar i sitt vapenägande, anser debattörerna. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Mer frihet åt hederliga vapenägare”

Politiker och myndigheter måste prioritera rätt. Kriminella och våldsbejakande som utgör ett hot mot samhället måste hanteras hårt. Vi förespråkar mer frihet åt hederliga vapenägare och ingen frihet alls åt kriminella med illegala vapen.

Jägare och sportskyttar vet hur svårt, tidskrävande och omfattande det är att få vapenlicens, men också hur oerhört snabbt den rättigheten förloras om inte de rättmätigt högt ställda kraven längre uppfylls.

Av det följer att människor som av polis godkänts som lämpliga att inneha vapen, och som när det gäller sportskytte även fortlöpande granskas, är en grupp som står ut i skötsamt och laglydigt beteende.

Kopplingarna mellan terrorism och älgjakt är lika främmande som mellan hederligt vapenägande och kriminellas illegala vapeninnehav. Så har det varit, år efter år, decennium efter decennium, och är alltjämt. Fakta om detta finns och det är en osedvanligt tydlig statistik.

 

Bryr sig inte om lagar

Än mera begränsande vapenlagar för hederliga jägare och sportskyttar har därför, hör och häpna, ingen som helst betydelse för ökningarna av skjutningar, mord och den typ av kriminalitet som ett politiskt eftersatt Sverige inte klarar av att hantera.

Lika självklart är det för alla normalt funtade att de kriminella som skjuter, skjuts och begår brotten inte bryr sig om lagar, inte köper lagliga vapen och, förstås, inte heller söker licens hos polisen.

Dessutom vill de kriminella grupperingarna inte ens ha jakt- eller sportskyttevapen. I stället föredrar de andra typer av vapen, inte sällan insmugglade från forna Jugoslavien.

 

Logisk slutsats

Med det sagt bör laglydiga vapeninnehavare med licens kunna få större ansvar och frihet, eller åtminstone inte ytterligare inskränkningar. Det är lika logiskt som det borde vara självklart.

Att reducera den friheten, vilket görs av både riksdagen och långt gången tjänstemannaaktivism, saknar alltså både rimlig motivering och resonabel verklighetsanpassning.

I stället måste förstås kriminella och våldsbejakande, alltså de som verkligen utgör ett hot mot samhället, hanteras mycket hårdare.

Det måste helt enkelt prioriteras rätt. Medborgerlig Samlings ställning i frågan om vapenägande är lika logisk som enkel:

Mer frihet åt hederliga vapenägare och ingen frihet alls åt kriminella med illegala vapen.

 

Edward Nordén

Jägare, Vice ordförande Medborgerlig Samling Skåne

 

Fredrik Sunnermark

Jägare, sportskytt, ordförande Medborgerlig Samling Södermanland

 

Håkan Palm

Jägare, veterinär, Medborgerlig Samling Skåne

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.