fredag 19 april

Opinion

Finns det bland eftersöksjägarna inga viktigare frågor att arbeta med än att höja arvodet, frågar sig debattören.

Finns det bland eftersöksjägarna inga viktigare frågor att arbeta med än att höja arvodet, frågar sig debattören. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Måste eftersöksjägare ha ersättning?”

Ett stort missnöje råder bland eftersöksjägarna i Nationella Viltolycksrådet, NVR. Mest kritik riktas mot att ersättningen är för låg. Har man missad något på vägen?

NVR är en organisation där jägare frivilligt ställer upp som eftersöksjägare, kontaktpersoner, lokala samordnare och länsansvariga jägare.

Alla med en befattning blev tillfrågade och är medvetna om uppdragets omfattning och ansvar. Ingen blir tvingad eller tillsatt av någon myndighet. Och som NVR:s slogan även säger, ”I viltets tjänst”. Tidigare utfördes eftersöken helt utan någon form av ersättning.

Att åta sig detta uppdrag innebär ett ansvarsfullt arbete men är jämförbart med att engagera sig i idrottsföreningar, skytteföreningar eller i styrelsen av jaktvårdskretsen. Man vet innan man beslutar sig vad det innebär.

 

Måsta man ha ersättning?

Jag är helt överens med kritikerna om att arvodet för rådjurseftersöken är för lågt jämfört med arvoden för platsbesök på älg och vildsvin.

Men ändå, eftersöksjägarna får ett arvode för sitt engagemang. I hur många andra organisationer som baseras på ideellt arbete kan man räkna med det?

En kretsordförande som deltar på möten får milersättning, men inget för nerlagd tid. En fotbollstränare för ett ungdomslag får inget betalt.

Måste man som lokal samordnare ha ersättning? Uppdraget som ordförande i en aktiv jaktvårdskrets är enligt min uppfattning mer krävande i tid och engagemang. Detsamma gäller för länsansvariga. Det är frivilligt och innan man blir tillsatt av länsföreningen blir man tillfrågad om man är intresserad. Utlägg och inkomstförlust vid deltagande på möten och körersättning få man väl redan tillbaka.

 

Ett eget val

Varför gnäller man om ersättningen? Har jag som intresse en modelljärnväg i källaren, eller som jägare vill jaga i Afrika, då vet jag att det kostar pengar. Men det är ju ingen som betalar mig för detta.

Man kan välja själv om man vill ställa upp eller inte, om risken är för hög eller inte.

Men jag vet inte om den som gnäller över för lite betalt förstått vad eftersöksarbete innebär, varför man utför detta viktiga uppdrag – för viltet. Finns det bland eftersöksjägarna inga viktigare frågor att arbeta med än att höja arvode? Jo, definitivt!

 

Stora förluster

Jag tillhandahåller två hundar endast för trafikeftersöken. Jag investerade en sexsiffrig summa i detta intresse. Om jag lämnar mitt ordinarie arbete för att göra ett rådjurseftersök för 400 kronor så går jag den dagen med förlust på tusentals kronor. Och jag avslutade själv två eftersök med besök hos akutmottagningen.

Men det är mitt val.

Det finns ett uttalande: ”Pengar och makt fördärvar människan och gör den blind för det som verkligen är viktigt.” Sanningen i detta får man själv välja.

 

Steffen

Eftersöksjägare
f.d. samordnande jägare och kontaktperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.