torsdag 13 juni

Opinion

Liberalerna föreslår att jägare som genomför trafikeftersök ska ha rätt att använda blåljus jämförbart med andra räddningsfordon från polis, räddningstjänst och ambulans. Åtgärden förväntas öka säkerheten för eftersöksjägare och deras hundar. Foto: Mostphotos

Debatt: ”Tillåt eftersöksjägare att använda blåljus”

Inför sitt landsmöte i november föreslår Liberalerna att eftersöksjägare som agerar på polisens uppdrag ska få rätten att använda blåljus på olycksplatsen.

Varje år sker 61.136 viltolyckor på våra vägar, enligt Nationella Viltolycksrådet. Viltolyckor har under pandemin minskat, men nu är det den tiden på året då risken för viltolyckor ökar.

Människor ger sig ut i sina bilar i höstmörkret på samma tider som viltet rör sig. Dessutom inleds älgjakten i många delar i Sverige och viltet rör sig i större utsträckning.

På uppdrag av polisen finns därför trafikeftersöksjägare som dygnet runt står redo att för samhällets räkning ge sig ut förkorta lidandet för det skadade viltet. Detta är en för Sverige relativt unik lösning som tydligt visar på hur civilsamhället och myndigheterna samarbetar för det gemensammas bästa.

 

Ny jaktpolitik på landsmötet

Liberalerna presenterar inför sitt landsmöte i november ny jaktpolitik där en av nyheterna är att eftersöksjägare som agerar på polisens uppdrag ska få rätten att använda blåljus på olycksplatsen.

Den otrygga arbetsmiljön för landets trafikeftersöksjägare, där både jägares och hundars liv riskeras på grund av bilisters bristande respekt för arbetet som pågår på platsen, är oacceptabel.

 

Kräver blåljus

Liberalerna menar att användande av blåljus kraftfullt skulle signalera för trafikanter att detta är en olycksplats där hastigheten ska sänkas, samt att jägarna arbetar på myndighetens uppdrag.

Eftersöksjägarna inom NVR gör en oerhört viktig samhällsinsats där de på sin fritid och med sin egen utrustning och hundar ger sig ut på samhällets uppdrag för att minimera lidandet för skadat vilt.

Den osäkra arbetsmiljö som i dag råder ute på våra vägar är inte acceptabel.

 

Jakob Olofsgård

Landsbygdspolitisk talesperson, Liberalerna

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.