onsdag 8 december

Opinion

Publicerad 23 november 2021 - 05:43

Debatt

SD vill att de som har förutsättningar att ansöka om, och beviljas licens för passande vapen, ska ha rätt till innehav av ljuddämpare. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Lättnaden för att inneha ljuddämpare är inte tillräcklig”

Regeringens proposition ”Lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare” hanteras nu av riksdagen. Lättnaden utgörs i propositionen av att ljuddämpare likställs med ammunition i stället för skjutvapen – vilket är fallet i dagens lagstiftning.

Tobias Andersson (SD).

Detta är ett steg framåt och skulle underlätta för laglydiga jägare och sportskyttar. Sverigedemokraterna menar dock att regeringen inte går tillräckligt långt.

Vi föreslår därför en ordning där de som har förutsättningar att ansöka om, samt beviljas licens för passande vapen, ska ha rätt till innehav av ljuddämpare.

 

Jägarexamen

Exempelvis räcker det då med att du har jägarexamen för att få rätt till innehav av ljuddämpare, alldeles oaktat ifall du för tillfället äger passande vapen.

På så sätt kommer vi från den problematik som råder för de som har ammunition till en viss kaliber, men som säljer det passande vapnet och i väntan på inköp av motsvarande vapen inte får inneha den ammunitionen.

Detta är en ordning som frustrerat många legala vapenägare länge, vilket är varför vi, utöver att föreslå ordningen för ljuddämpare, även inkluderat motsvarande för ammunition i vår följdmotion.

 

Definition saknas

Vissa remissinstanser har önskat gå än längre och kritiserar regeringens förslag. Dels utifrån avsaknad av legal definition av begreppet ljuddämpare, dels för att de helt önskat avskaffa kravet på tillstånd för ljuddämpare. Vi har förståelse för synpunkterna.

Däremot finns det, likt regeringen framför, bekymmer med en entydig definition av ljuddämpare i lagtext. Risken är att det skulle uppstå gränsdragningsproblematik, vilket snarare försvårar än förenklar för berörda parter.

Att det saknas legal definition torde inte heller utgöra ett nämnvärt bekymmer, då det inte tycks ha varit ett större problem tidigare.

 

Sekundär fråga

Rörande vissas önskan om att bara släppa ljuddämparna fria och låta alla som vill köpa och inneha hur många ljuddämpare de vill – vi förstår er ingång. Det vore onekligen det enklaste för den enskilda konsumenten av ljuddämpare.

Vår ingång är dock att det är för laglydiga vapenägare som vi vill underlätta, för jägare och sportskyttar.

Mot den bakgrunden blir det sekundärt hur enkelt det är för personer utan anknytning till vapen att köpa ljuddämpare, tvärtom kan man ifrågasätta varför de skulle kunna göra det.

 

Utesluter inget

Med detta sagt avser vi söka stöd i justitieutskottet för vår linje, alternativt en snarlik linje beroende på övriga partiers ställningstaganden. Vi utesluter ingenting.

Det viktigaste är att vi underlättar för jägare och sportskyttar och köpa och inneha såväl ljuddämpare som ammunition.

 

Tobias Andersson (SD)

Rättspolitisk talesperson

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Senaste från Annonstorget