tisdag 19 mars

Opinion

Fjälljakten och Renmarkskommitténs arbete väcker oro och engagemang. Skribenten riktar sina farhågor direkt till statsministern. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Kritiskt skede för fjälljakten”

Frågan om fjälljakten befinner sig i ett mycket kritiskt skede. Därför undrar jag om Sveriges statsminister Ulf Kristersson har konsekvenserna klara för sig, om Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson får igenom sin linje.

Att som enskild medborgare få ett meddelande ända fram till Sveriges statsminister är sannerligen ett ”långskott”, men i en jägares dna ligger ju att inte ge upp fastän oddsen är dåliga. I detta fall står hoppet till Svensk Jakt.

Eftersom Sveriges statsminister Ulf Kristersson är jägare kanske han även har tidningen. Om inte, borde väl någon i Kristerssons jaktlag ha tidningen och vid tillfälle be honom ta del av följande rader.

Frågan om fjälljakten befinner sig i ett mycket kritiskt skede. Därför undrar jag om statsministern har konsekvenserna klara för sig, om Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson får igenom sin linje.

Ingen insyn

Jägarna undrar: Är det lämpligt – och i så fall av vilka skäl – att sprida ut förvaltningen av jakt- och fiskerättigheterna på ungefär en tredjedel av Sveriges yta, på 33 av varandra oberoende, ekonomiska föreningar (samebyar)?

Särskilt som samebyarna är slutna församlingar, vilka tillkom på 1800-talet för att administrera renskötsel, och i vilka samhället har ringa eller ingen insyn. De väljer själv in och utesluter medlemmar. Röstning sker inte per capita, utan i proportion till antalet renar varje medlem äger.

Det innebär i praktiken att ytterst få personer, som representerar ett egenintresse, får mycket stor makt över mark som är alla svenska medborgares gemensamma egendom.

Oroande signaler

Till det kommer en praktisk aspekt: Kan detta splittrade upplägg verkligen vara det bästa ur förvaltningssynpunkt och ett för kunden enkelt och överblickbart?

Många samebyar innebär många olika viljor, vilket betyder olika regler beträffande prissättning och tillgänglighet. Just beträffande detta sänder dagens situation i bland annat Jämtland och Västerbotten alarmerande signaler.

Obligatorisk läsning

Till sist: I en essä i tidskriften Respons nr 2/2021 har historieprofessor Jonny Hjelm vid Umeå universitet gjort en vetenskaplig granskning av den tvärvetenskapliga sameforskningen vid Várdduo i Umeå.

Den granskningen kastar nytt ljus över samefrågans utveckling de senaste decennierna.

Denna essä borde vara obligatorisk läsning för handläggare av samefrågor på alla nivåer.

 

Kjell Brännström

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.